Мед, пиво пили, згадуючи козаків

1943 0

Ми у соцмережах:

Мед, пиво пили, згадуючи козаків

Через дощову погоду в село Пляшева, що на Радивилівщині, у неділю приїхало втричі менше людей, ніж зазвичай. Щороку тут відзначають чергову річницю битви під Берестечком, під час якої у 1651 році полягло понад 40 тисяч козаків.

На майданчику вздовж стін Свято-Георгієвського монастиря на двісті метрів розтягнулись ятки з сувенірами. Тут продають вишиванки, дерев’яні булави та футболки з портретами Тараса Шевченка і Степана Бандери й з кумедними надписами на кшталт: «Дякую тобі Боже, що я не москаль». Народний майстер Віталій Нестерчук зі Стрия заманює людей дощовицею — незвичним музичним інструментом, який імітує звук дощу. Всередині палиці пересипається пісок, який і створює шум. — Це наші пращури вигадали, — пояснює музикант. — Але я бачив щось схоже і в індіанців Південної Америки. Продаю дощовиці по 100-150 гривень. Продавці нарікають, що негода розлякує клієнтів і торги йдуть мляво. — Завжди було сонце, а тут — на тобі: холод, вітер і дощ. Мабуть, тому і паломників мало, — скаржиться візник Юрій Бігун з Пляшеви, який катає туристів на конях. За сценою продають гарячі пиріжки, куліш та шашлик. За ціле печене порося просять 400 гривень. Попри рекомендації чиновників не продавати біля монастиря спиртне, в ятках частують пивом та медом. Горілку більшість приїжджих привезли з собою. Але через калюжі та вологу траву не влаштовують пікніків. З нагоди річниці битви вхід у музей, де зберігаються останки полеглих козаків, безкоштовний. Паломники ставлять свічки за упокій козацьких душ і кидають всередину скляного саркофага з черепами дрібні купюри або монетки. Голова обласної державної адміністрації Віктор Матчук обіцяє, що до кінця року берестецький музей переїде в нове приміщення, а будівлю повернуть монастирю.

Коментарі Голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук: — Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви» — це місце пам’яті українського народу. У мене неоднозначне ставлення до цього місця. Це святе місце, де поклали голови тисячі українських патріотів. Потрібно пам’ятати про них, шанувати їхній подвиг. І дуже прикро, що дехто перетворює це місце на арену з’ясування стосунків та обливання одне одного брудом. Голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук: — Подвиг українських козаків — це приклад для наслідування молодого покоління. Українці мають робити висновки з уроків історії, аби нащадки їх не повторювали. Ми маємо робити висновки з наслідків Берестецької битви, маємо розуміти, що українцям необхідна єдність. Ми повинні шанувати пам’ять наших героїв, які ціною свого життя зробили те, що сьогодні ми називаємо Україна. Їхній подвиг має бути прикладом для молодого покоління.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також