Метеоризм: які продукти викликають здуття живота

10917 0

Ми у соцмережах:

Метеоризм: які продукти викликають здуття живота

Здуття живота не лише малоприємне явище, але ще й вкрай неестетичне. Виникає воно через утворення у кишечнику газів, які буквально розпирають живіт, немов сотні повітряних кульок. Причиною зазвичай є вживання продуктів, які погано засвоюються у нашому організмі або ж складають один з одним «вибухонебезпечне» поєднання. Нерідко відчуття переповненості виникає й через занадто швидке поглинання їжі, через що у шлунку опиняється повітря.

Щоб уникнути подібних відчуттів, необхідно стежити не лише за швидкістю поїдання, але й за тим, що саме ви зараз відправляєте до рота.

Білий хліб, булочки

Випічку з пшеничного борошна краще виключити зі свого раціону. Зроблена з очищеного і повністю переробленого зерна, вона не несе ніякої особливої, незамінної користі ані для здоров’я, ані для фігури. Крім того, класична рецептура передбачає вміст цукру і дріжджів у хлібі. Ці продукти сприяють газоутворенню. Обираючи хліб, звертайте увагу на той, що приготований без використання дріжджів (найчастіше він, звичайно, буде чорним або сірим) або цільнозерновим. Обидва різновиди є найбільш корисною альтернативною м’яким білим булочкам.

Газована вода

Напої, які збагачені двоокисом вуглецю, призводять до тимчасового збільшення об’єму шлунка за рахунок скупчення у ньому газів з напою. Здуття протримається від години до трьох і буде супроводжуватися тяжкістю та дискомфортом. Крім того, найчастіше газована вода — це солодкі напої, що містять неймовірну кількість цукру, який, на жаль, не піде через кілька годин з вашого організму, а залишиться у ньому, сховавшись у жирових депо.

Продукти з фритюру

Приготовані у промислових масштабах чіпси, картопля фрі та інший фастфуд — їжа нездорова і, відверто кажучи, шкідлива. Тяжкість, здуття, неприємні відчуття у животі вам будуть гарантовані у будь-якому випадку. Такі продукти містять велику кількість цукру, солі, спецій, різних консервантів та інших хімічних добавок, які не покращують наше здоров’я. Крім цього, фастфуд багатий на трансжири, які можуть викликати запальні процеси у шлунку.

Сир або йогурт з варенням

Незважаючи на те, що це один з найпопулярніших варіантів сніданку, поєднувати солодкі топінги і білкову їжу не варто. Для перетравлювання ця суміш вкрай важка: білки розщеплюються довго і зі скрипом, а варення тим часом починає бродити. Що відбувається далі, гадаємо, ви вже здогадалися.

Морозиво

Улюблений смаколик є досить підступним. Крім того, що це справжнісінька цукрова бомба, вона ще й викликає здуття, оскільки вимагає особливих умов для перетравлювання. Екстремально холодному продукту, та ще й такому, що містить лактозу, не настільки легко засвоїтися у шлунку.

Виноград

Солодкий і смачний виноград, на жаль, є важким продуктом для перетравлювання. Він викликає посилене газоутворення у шлунку і завжди провокує здуття. До таких самих фруктів, які краще не їсти у відповідальних ситуаціях, можна зарахувати яблука і персики. Річ у тім, що фрукти, які багаті на фруктозу (записуйте туди ж ще й груші та дині, виноград), вимагають від організму багато сил для перетравлення і певних ферментів, з якими у багатьох людей є проблеми. Шкірка винограду також важко перетравлюється. Через це виникає здуття живота.

Перероблене м’ясо

До цієї категорії належать усі промислові м’ясні продукти, які були приготовані без вашої участі: консерви, сосиски, магазинні котлети — тобто будь-які напівфабрикати. Дієтологи і лікарі рекомендують повністю виключити з раціону подібні продукти, оскільки ті, крім численної «хімії», містять шкідливі жири, які є причиною розвитку ожиріння і хвороб серця, а також сприяють виникненню запальних процесів у шлунку. Повертаючись до нашої основної теми, ковбаси і сосиски містять велику кількість натрію, який у надмірній кількості призводить до затримки рідини в організмі і як наслідок — до набряків. Для вас це означає наявність відчуття тяжкості у животі і його тимчасове збільшення у розмірі.

Жувальна гумка і цукерки «без цукру»

Подібні продукти, щоб з гордістю носити позначку sugar free, прибирають зі своєї рецептури натуральний цукор, замінюючи його на такі аналоги, як ксиліт (xylitol), сорбіт (sorbitol) і мальтит (maltitol). Такі замінники лише частково перетравлюються у організмі і викликають підвищене газоутворення. Жувальна гумка також може «похизуватися» ще одним чудовим бонусом: під час жування у шлунок потрапляє не лише солодка слина, але й повітря, яке буде розпирати живіт зсередини.

Капуста

Про те, що капуста викликає підвищене газоутворення, знають, здається, усі. Втім, є один секрет. Здуття викликає лише свіжа капуста, а ось та, що оброблена термічно, цілком може стати непоганим продуктом для перекусу. Весь секрет у грубій клітковині, яка викликає метеоризм, але руйнується під час обробки.

Бобові

Ще один продукт, про газоутворюючі властивості якого відомо усім без винятку. У цьому випадку здуття живота провокує білок, для повного і швидкого перетравлювання якого нашому шлунку не вистачає ферментів. Через це боби починають бродити у нашому шлунку, викликаючи здуття і дискомфорт. Трохи полегшити ситуацію допоможе замочування бобових перед приготуванням.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також