Микола Несенюк: Повернутись живим! Полонених не брати!

2923 0

Ми у соцмережах:

Микола Несенюк: Повернутись живим! Полонених не брати!

Магазин мисливського одягу неподалік базару. Там, де до 24 лютого місцеві мажори підбирали собі камуфляж, тепер щодня товчуться військові та їхні родичі. Товар не встигають завозити – до вечора полиці майже порожні!

Продавчиня років тридцяти-сорока спокійно пояснює кожному що для нього є, чого немає, але мають завезти завтра чи за тиждень, а що можна і не шукати. Підбирає куртки, штани, шапки, капелюхи, балаклави, черевики, білизну і ще купу всякого іншого дріб’язку, необхідного сучасному українському бійцю на фронті.

Безпомилково відрізняє одних від одних: бувалих фронтовиків - від новобранців, військових - від просто батьків, братів, сестер, дружин, друзів тих хто вже там, але кому потрібне те чи інше додаткове спорядження або одяг. І при цьому знаходить для кожного потрібні слова. Покупці неквапом розгортають товар, міряють, прикидають на око, і не лише на око, розмір, товщину, довжину та інші параметри майбутньої покупки. Бо ж не для прогулянки все це купується!

А ще говорять поміж собою:

- Коли у тебе відправка? Завтра?

- Та ні, ще чекаємо…

- А у мене завтра…

Є й такі, що готові порадити, мовляв, саме цей спальний мішок дуже згодився колись під час ротації до АТО, а ці черевики нікуди не годяться – одразу промокають. І так далі, як це буває у магазині. Врешті товар вибрано і ретельно перевірено. Військовий дістає гроші, отримує здачу та чек.

І тут продавчиня, яка мала би сказати: «Дякую за покупку! Приходьте до нас іще!», тихо але твердо промовляє, ніби даючи наказ:

- Повернутись живим! Полонених не брати!

- Слава Україні! – відповідає покупець.

- Героям слава!

Двері магазину відчиняються і ще один військовий виходить з пакетом на вулицю. І його камуфляж поступово розчиняється у яскравому базарному натовпі…

То хто там триста років шукав українську національну ідею і не міг знайти? Ось вона! Усього в чотирьох словах:

- Повернутись живим! Полонених не брати!

Чи може хто проти? Коли ні, то повторимо ці слова ще раз! Усі разом! Щодня і щоночі! Для тих, хто там!

Микола НЕСЕНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також