Міліціонери і бурштинокопачі роблять вигляд, що виконують завдання президента

2673 0

Ми у соцмережах:

Міліціонери і бурштинокопачі роблять вигляд, що виконують завдання президента

За два тижні, відколи президент Порошенко грізно наказав рівненській міліції, прокуратурі та СБУ зупинити незаконний видобуток бурштину, в поліських лісах таки стало тихіше. Більшість бурштинокопачів поховали мотопомпи. Щоправда, кажуть, що у цьому не так заслуга міліції, як природи — на Поліссі висохли канави, і бурштинокопачі не можуть використовувати мотопомпи через нестачу води.

Бурштинокопачі

Навіть авіація бурштинокопачів "не бачить"

Прикордонники днями запустили в небо малу авіацію і виявили на Рівненщині аж два місця незаконного видобутку бурштину — поблизу Володимирця та Дубровиці. Тож не дивно, що й у міліції статистика подібна. За два тижні міліція, демонструючи непримиренну боротьбу з незаконним видобутком бурштину, зловила на цьому занятті аж 12 старателів, тоді як таких — кілька тисяч; вилучила 25 кілограмів добутого бурштину — тоді як щодня з області вивозять каменю на мільйони гривень; арештувала 10 мотопомп — тоді як насправді їх тисячі. Сергій Максимов, начальник УМВС у Рівненській області:
— Ми контролюємо ситуацію у північних районах, хоча неприязнь з боку місцевих сильна, є сутички з міліцією. Все-таки ми відбираємо у них можливість заробітку. Рейди продовжуватимуться, але своїми силами ми не зупинимо незаконний видобуток бурштину. Бурштин добувають на 9 тис. кв. км. Поки ми доїжджаємо до місця, де, за нашою інформацією, миють бурштин, там вже нікого нема. До прикладу, від Рокитного до Старого Села чи Єльного — близько 70 кілометрів. Старателі виставляють на дорогах "фішки" — людей, які стежать, чи не їде патруль. Поки правоохоронці доберуться з Рокитного, у бурштинокопачів є година-півтори, щоб забрати мотопомпи і поїхати додому. Як на мене, проблему потрібно вирішувати тільки на законодавчому рівні. Покарання за незаконний видобуток бурштину — переважно штраф (6800-11900 грн.). Фактично воно жодного результату не має. Притягував до дисциплінарної відповідальності деяких підлеглих, які, зокрема, вчасно не виїжджали на виклики про незаконний видобуток бурштину. Були випадки звільнення з посади. Але що означає "міліція кришує"? Поліські сім'ї багатодітні. В одній родині один син може бути міліціонером, другий — бізнесменом, а третій — мити бурштин. Звісно, всі говоритимуть, що брат останнього "кришує" видобуток бурштину, хоча доказів ніяких не буде. Як, наприклад, з майором із Зарічного, з якого народний депутат Лозовий зривав погони — немає жодної інформації, що цей правоохоронець замішаний у корупційних схемах.
До речі, СБУ днями заявила, що разом з прикордонниками викрила схему контрабанди рівненського бурштину у Гонконг через Прибалтику. Бурштин, видобутий у Литві, транзитом через Польщу завозили в Україну нібито для того, щоб обробити його на одному з українських підприємств і повернути у Литву. За даними СБУ, литовське каміння в Україні підмінювали на незаконно добутий український бурштин, який якісніший та ціниться дорожче, і відправляли його назад у Литву. Натомість литовський бурштин продавали до країн Далекого Сходу, вказуючи, що він український. Щоб дещо легалізувати таку схему, на рахунок банку-посередника у Нью-Йорку таки здійснювали платежі за нібито отриману на переробку продукцію. Слідчі встановили, що ці платежі (по 240-340 доларів за 1 кілограм несортованого бурштину) були розрахунком за видобування бурштину. Бурштинокопачам контрабандисти платили готівкою: за тонну — понад 100 тисяч доларів. Митниці надавали документи про реімпорт начебто обробленої сировини на адресу покупців у Гонконзі, щоб таким чинок легалізувати сортований бурштин. Тіньовий продаж проводили через Інтернет, кошти за продукцію надходили на карткові рахунки організаторів схеми. І все ж, незважаючи на таку демонстрацію активності в боротьбі з нелегальними схемами видобутку і продажу бурштину, у Києві вже готують подання на звільнення керівників силових структур та чиновників у Рівненській, Волинській та Житомирській областях, в яких і процвітає незаконний бурштиновий бізнес. Покарають тих, "хто не справився із завданням". Як повідомив нардеп Сергій Євтушок, майже всі голови райдержадміністрацій північних районів Рівненщини пішли на лікарняний, щоб уникнути звільнення.

По п'ятницях за бурштин не голосується

Минулого тижня парламент провалив закон про старательську діяльність, який мав легалізувати роботу бурштинокопачів. "За" назбиралося лише 153. Досі чекає другого читання інший законопроект — "Про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах, які не мають промислового значення". Цей закон, якщо за нього таки проголосують в цілому (у чому сумніваються і самі творці), сформує схему, за якою надаватимуть офіційні дозволи на видобуток бурштину. За ним, нагадаємо, у північних районах будуть створені комунальні підприємства, які роздаватимуть ліцензії приватним підприємцям чи артілям. Два законопроекти мали доповнювати один одного. Сергій Євтушок, народний депутат від Сарненського, Костопільського та Березнівського районів:
— Законом про старательство, співавтором якого є також я, ми хотіли де-юре зафіксувати усе, що у нас на Поліссі є де-факто. Але я зробив помилку, послухавши спікера Володимира Гройсмана і погодившись поставити законопроект на голосування у п'ятницю. Останній день тижня — невдалий для голосування, оскільки багатьох депутатів нема. Але я не думав, що ми ось так "покладемо" цей законопроект у першому читанні. Багато депутатів не розібралися у законопроекті, а тому БПП і "Народний фронт" голосували дуже обережно, а "Самопоміч" взагалі відмовилася голосувати — без будь-яких пояснень. Я запитував у депутатів фракції про причину, ніхто не зміг відповісти. Зараз ми знову працюємо над цим проектом, дещо змінимо і повернемо на голосування. Але поки проект пройде всі комітети, експертів — витратимо чимало часу і не менше зусиль. Був у Сарнах днями, спілкувався з бурштинокопачами. Розповіли, що 60% старателів зупинили видобуток і чекають. На думку місцевих, жодний закон цього хаосу не зупинить. Кажуть, треба Нацгвардію приводити, щоб навести лад. Бурштин нині логічно асоціюється з корупцією. В області — яскравий приклад того, як працює система міліції та бандитів, яка ніякого чужого не впускає. Якщо хтось намагається цю систему порушити, то його вбивають — як Олександра Музичка, або ж трапляється те саме, що у Мукачевому.
Тим часом місцеві чиновники, які разом із нардепами місяцями обговорювали закон про бурштинодобування, уже схиляються до думки, що напрацьований законопроект занадто складний. Мовляв, дозвільна система, прописана у ньому, дуже вже заплутана. І краще було б просто узаконити те, що є зараз: щоб бурштинокопачі платили за ті ж "квитки", але офіційно до бюджету.

Коротков каже: то не бурштин, то корисна копалина

На Володимиреччині кілька тижнів тому трапився конфлікт між місцевими бурштинокопачами та фірмою рівненського бізнесмена Валерія Короткова "Полісся Торф", яка на ділянці "Каноничі" встановила свою техніку. Фірма каже, що техніка була для дослідження родовищ, міліція та старателі заявляють — для вимивання бурштину. Після суперечок і втручання правоохоронців "Полісся Торф" зняло охорону і відступило. Проте пан Коротков заявляє, що віддавати родовище не збирається, бо у 2012 році отримав дозвіл на геологічне вивчення цієї ділянки. Дозвіл стосується покладів корисних копалин, про бурштин у ньому не згадується, але пан Коротков, користуючись класифікацією про корисні копалини, заявляє, що бурштин до них належить. Валерій Коротков розповідає:
— На геологічне вивчення цієї ділянки потрібно понад 4 млн. грн. Близько половини суми ми вже вклали, тому відступати нам вже нікуди. Дозвіл на геологічне вивчення діє до 2019 року. Фірма має першочергове право опісля отримати дозвіл на видобування корисних копалин там. Запитайте у когось, чи я хоч один камінчик бурштину викопав? Ніхто такого не скаже. А те, що говорять, що під Володимирцем нібито місцеві селяни бурштин добувають, — суцільна неправда. Миють каміння там бандюги. Вони наше обладнання вже двічі палили. Я не зацікавлений у такому беззаконні, мала б розбиратися міліція. Але ж на що очікувати, коли всі міліціонери з кістками вже куплені, включно з начальником УМВС. Бандюги, які вимивають бурштин, знищують не лише грунт. Ви подивіться, що вони з лісами зробили! Фірма ж, навпаки, законно добувала би все, платила податки і рекультивувала землі.
Додамо, що на Володимиреччині є приватна фірма, яка має право законно добувати бурштин — "Сонячне ремесло". Заснована вона у Києві. А тим часом місцеве державне підприємство "Бурштин України" зупинило свою роботу на родовищі під Клесовом Сарненського району. Запаси старого родовища, як виявилося, вичерпані, а на нове, що має бути поряд, державне підприємство досі не оформило дозвіл.
Алла САДОВНИК.
tag:Бурштинокопачі tag:Бурштин


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також