Мільярд на «Площу тисячоліття»

2007 0

Ми у соцмережах:

Мільярд на «Площу тисячоліття»

Оновити центр міста хоче влада Рівного і для цього збирається вже найближчим часом виділити з міського бюджету кошти на розробку проекту сучасного кварталу забудови під назвою «Міленіум плаза». Постане квартал на території, обмеженій вулицями Чорновола, Соборною, 16 Липня та Драгоманова. Для цього у кварталі знесуть 60% старих будівель, а до решти здійснять добудови.

Будівлю міськвиконкому перенесуть у центр і створять пішохідну зону У новому кварталі на вулиці Соборній якраз навпроти майдану Незалежності постануть фасадами одне до одного сучасні адміністративні будівлі. У них, можливо, розташують міськвиконком та міську раду. Між будівлями проляже пішохідна зона зі сквером та лавочками, яка простягатиметься аж до готельно-бізнесового центру (його збудують на вулиці Драгоманова навпроти поліклініки №2 та жіночої консультації) і завершуватиметься перед ним майданом. По обидва боки майдану — на розі вулиць Драгоманова-Чорновола та Драгоманова16 Липня — розташуються торгово-офісні центри, один з яких матиме Центр сімейного дозвілля, другий — виставковий центр. Будівлі дирекції Львівської залізниці на вулиці 16 Липня і торгового центру «Вікторія» на вулиці Чорновола залишаться на своєму місці. Щоправда, їх розвернуть фасадами до пішохідної зони, а «Вікторію» ще й добудують. Біля будівлі дирекції залізниці розташують торгово-офісний центр «Піраміда». Він постане на місці нинішнього центру оптики «АРЦТ», до якого здійснять добудову. А за житловими багатоповерхівками на вулиці Чорновола між торговим центром «Вікторія» і торгово-офісним центром на розі Чорновола-Драгоманова простягнеться культурно-мистецький центр. Він має стати найцікавішим та найпривабливішим куточком нового кварталу. Адже тут розташують міську художню галерею, панораму Берестецької битви та музей-храм однієї ікони — Дорогобузької богоматері, яка нині зберігається в обласному краєзнавчому музеї. Саме такий задум з осучаснення центру Рівного планує втілити в життя міська влада. Його автором став головний архітектор АТ «Рівнеінвестпроект» Микола Пасічник. — Ще працюючи на посаді головного архітектора міста, я якось завів міського голову Рівного Віктора Чайку на вулицю 16 Липня, — розповів п. Пасічник. — Побачивши, що в центрі Рівного — непрохідні хащі з бур’янів, міський голова розпорядився їх викосити та віддати цю ділянку під автостоянку тресту зеленого господарства. Тоді я й запропонував йому забудувати центр міста сучасними будівлями. А то розбудова велася лише на околицях. Так народилася ідея зі створення «Міленіум плаза». Вона зацікавила Чайку, хоча він і назвав мене «рожевим мрійником». Щоправда, втілення ідеї в життя відклалося на роки. Адже спочатку було вирішено осучаснити центр в районі вулиці Соборної від Театральної площі до органного залу. Та й коштів у міському бюджеті на розробку проекту детального планування кварталу постійно не вистачало. Тож концепцію забудови центру я розробляв на громадських засадах у вихідні дні.

Рівнянам обіцяють нові мережі, житло і парковки В перекладі з англійської слово «міленіум» означає тисячоліття, «плаза» — ринкова площа або торговий центр. Втілення в життя ідеї зі створення «Міленіум плаза», пояснює перший заступник міського голови Олексій Хмилецький, дозволить вирішити кілька проблем центру Рівного: забезпечити його новими інженерними мережами (нині їх вік подекуди сягає 40 років), ліквідувати аварійні будівлі та підтоплення, розв’язати транспортну проблему (кожна будівля у новому кварталі матиме підземні парковки). Крім цього, місто зможе отримати додаткове житло: кілька відсотків новзбудованих квартир передадуть громаді. Це буде передбачено умовами договору з інвесторами, які вестимуть будівництво нового кварталу. Інвесторів оберуть на конкурсних засадах. Землю під будівництво їм можна продавати чи надавати в оренду, що дозволить суттєво поповнити міський бюджет, можливо, вважає п. Пасічник, й на п’ять років вперед. А оскільки у міста будуть гроші, можна буде розвивати усі міські галузі: і медицину, й освіту, й комунальне господарство тощо. У реалізацію проекту зі створення «Міленіум плаза», орієнтовно, потрібно буде вкласти близько мільярда гривень. А втілити його у життя при наявності постійного фінансування, вважає п. Пасічник, можна за п’ять-десять років. Що стосується відселення мешканців з будинків на території, яку планують віддати під будівництво кварталу, то цим займатимуться інвестори. Вони запропонують відселенцям квартири, як і рівнянам, які мешкали в районі вулиць Шкільної –Соборної, де нині розташувалися сучасні багатоповерхівки. Власники викуплених земель на місці майбутнього «Міленіум плаза» зможуть долучитися до будівництва кварталу. І натомість отримати у сучасних будівлях площі під свій бізнес на суму вкладених коштів. Уже нині двоє бізнесменів — власники АРЦТ «Оптика» та бюро ритуальних послуг «Озіріс»— звернулися за розробкою проектів осучаснення належних їм будівель, щоб вони «вписувалися» в новий квартал.

«Історію» під «Міленіумом» не зруйнують Оскільки територія, яку планують віддати під новий квартал, належить до старої частини Рівного, п. Пасічник говорить, що місту піде лише на користь, якщо археологи тут щось цікаве розкопають. Адже це можна буде використати для приваблення до Рівного туристів. Поки що на цій території було проведено у 2005 році тільки геофізичне дослідження. Підземних ходів у цій частині міста воно не виявило, а ось частини фундаментів колишніх будівель, говорить п. Пасічник, якраз збігаються із стінами будівель майбутньої забудови. В тому числі й навколо майбутнього майдану, що свідчить про те, що й колись тут міг розташовуватися майдан. Але навіть якщо нічого історично цінного відкопати не вдасться, у центрі Рівного, на думку Пасічника, має бути якась «родзинка», на зразок панорами Берестецької битви, музею-храму однієї ікони, амфітеатру тощо. Інвестори вкладатимуть у ці споруди колективні кошти, а ще допомогти їх профінансувати може область.

Рівняни зможуть подавати свої ідеї з розбудови кварталу На останній сесії міськради депутати не погодилися виділити 800 тисяч гривень на розробку проекту детального планування «Міленіум плаза». Знайшли більш важливі статті витрат, хоча п. Хмилецький пропонував їм «пошкребти сусєкі» і знайти необхідну суму, оскільки через кілька місяців вартість проекту може подорожчати і сягнути вже мільйона гривень. Міські обранці вирішили зібратися на день депутата, щоб обговорити майбутній проект і витрати на його розробку. Виготовити проект детального планування готовий Микола Пасічник як автор ідеї та концепції осучаснення центру. Він говорить, що на це потрібно приблизно рік, і ще стільки ж піде на розробку проекту забудови. Пасічник також обіцяє, що проект обов’язково виставлять на громадське обговорення, адже, можливо, «хтось щось слушне чи цікаве до нього зможе додати».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також