Місія — розвалити будинок на 16 Липня

3233 0

Ми у соцмережах:

Місія — розвалити будинок на 16 Липня

Тільки через спротив краєзнавців стара будівля на вулиці 16 Липня у Рівному досі не розвалена власниками. Адже для забудовників це доволі ласе місце, щоб розпочати там нове будівництво. Приклад того, як це потрібно робити, уже подав підприємець Павло Юсюк — він викупив стару будівлю біля свого кафе «Блюз та Джаз», розвалив її та будує готель. Тому мотивацію теперішнього орендаря «Русани» неважко збагнути.

Два роки тому фірма «Русана+» наймала бригаду, яка виконувала всередині будинку якісь будівельні роботи. На загал розповідали про ремонт і відкриття в будинку кафе. Однак нічого з обіцяного не відбулося. Насправді там знесли усі внутрішні стіни, і будинок тепер тріщить під вагою снігу на даху. Щоб будинок не завалився, доки фірма домовляється з владою про оренду землі під ним, стелю підперли балками.

Зіпсувало плани поки невідомого забудовника внесення будинку у 2019 році до переліку об’єктів культурної спадщини. Але для того, щоб у майбутньому мати змогу знести цю будівлю, фірма оскаржує у суді цей її статус.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

Я уже розмовляв стосовно майбутнього цієї будівлі з краєзнавцями. Наша мета — збереження історичної пам’яті міста, в тому числі й цього приміщення. Але є маленьке «але». Будинок на вулиці 16 Липня усі називають історичним, проте досі триває дискусія, чи це так. Ми уже отримали відповіді від архівів Житомирської, Волинської областей та навіть з Росії, що це приміщення не є історичним. І це викликало велике здивування у наших істориків. Тому і триває дискусія, чи це справді історична будівля.

Від себе скажу, що міській владі все одно, які документи надходять з архіву. На мою думку, це одна з найстаріших будівель міста. Вона маю бути у власності міста та збережена. Мені не подобається те, що її намагаються відчужити різними махінаторськими схемами. В цьому старому будинку потрібно створити простір для екскурсій та художнього мистецтва. Тобто приміщення має бути багатофункціональним. Якщо навіть суд скасує його статус об’єкта культурної спадщини, то місто боротиметься за приміщення до кінця.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також