Міжнародну трасу блокували через два ставки

1863 1

Ми у соцмережах:

Міжнародну трасу блокували через два ставки

Близько сотні людей 8 травня годину блокували трасу Київ-Чоп біля села Синів Гощанського району. На прохання поліції протестувальники рухалися пішохідним переходом і перекривали лише дві смуги руху в одному напрямку, пропускаючи таким чином усі транспортні засоби. А вдатися до крайнощів і вийти на трасу, як з’ясувалося, людей спонукали… ставки біля сіл Липки та Андрусіїв.

Селяни розповідають, що вийшли на трасу, бо не хочуть, аби оренда на ставки була продовжена з попередніми орендарями, які користувалися водоймами з 2009 року. У Липках ставок орендував підприємець Микола Любчик, а в Андрусієві — Юрій Юрчук.

— Протестували жителі трьох сіл — Андрусієва, Дружного та Липок, — розповідає липківський сільський голова Андріан Остапчук. — Люди давно нарікали, що ці підприємці не дозволяють їм рибалити, купатися, навіть худобу поряд гнати, до джерела води набрати теж не пускають: усе стало платно. За один день відпочинку біля водойми Юрчук бере 250?300 гривень з особи. Так, підприємці справді поставили там альтанки, мангали, але у договорі чітко вказано, що вони орендують водойми для розведення риби, надання жодних інших послуг договорами не передбачено. Там і бійки траплялися, бо людей виганяли.

Яку вигоду мають підприємці з тих ставків, я не знаю, але гадаю, що непогану. У сільраду за оренду сплачують лише 3?5 тисяч гривень на рік, і ще податок за водне плесо держава від них отримує. Ставки розташовані за межами населених пунктів, у такому разі договір оренди тепер укладає не сільрада, а облдержадміністрація. Наскільки мені відомо, протестувальники перекриттям не обмежилися — ходять в усі інстанції, дотичні до питання оренди.

Заступник голови Рівненської облдержадміністрації Ігор Тимошенко підтвердив, що у нього й справді були ходоки з Липківської сільради:

— Скандальні ці ставки. Я особисто там не був, але розповідають, що місце гарне, облаштовано усе. Ми формально не маємо підстав відмовити підприємцям і не укладати з ними договори. Проте не повинні допустити зростання соціальної напруги. Власне, через це зволікаємо, договори поки що не підписано. Хочу зауважити, що тепер у всіх подібних договорах оренди ми зазначаємо, що люди мають право безкоштовно рибалити, адже орендовані ставки є державною власністю, а не приватною.

Підприємець Юрій Юрчук стверджує, що жодних умов оренди ставка йому не ставили. Конфліктів з людьми, каже, у нього не було. Є хіба що протистояння з сільським головою Андріаном Остапчуком.

— Цьому конфлікту більше трьох років, — каже Юрій Юрчук. — Його мета — відібрати у мене бізнес на користь інших людей. Розповідає, що водойма належить селянам. Але вона — державна і перебуває в оренді. Риба у ній — приватна власність, і альтанки, і мангали теж, у мене на все є технічні паспорти. Усе коштує немалих грошей. Я криницю окультурив, бетонні кільця поставив і світло на ставок провів. Хоча мене звинувачували, що я це роблю незаконно. Сміттєзвалище, яке мені «приписали», не моє, а стихійне, його ліквідацією має займатися сільрада. А якщо хтось хоче рибалити безкоштовно, то в інших селах є ставки, нехай там рибалять.

До слова, Гощанська районна рада на найближчій сесії має розглянути питання про зміну меж сіл Липки та Андрусіїв. Якщо депутати проголосують, обидва ставки увійдуть у межі цих сіл, і тоді сільрада, а не облдержадміністрація, вирішуватиме, кому і на яких умовах їх віддати в оренду.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також