Монах Калістрат на Рівненщині змусив повірити цілий патріархат

16457 0

Ми у соцмережах:

Попри карантинні заходи, у церкві Городоцького монастиря, що на Соборній у Рівному, проводять богослужіння, і там дуже багато людей

Священники УПЦ (МП) до останніх днів ігнорували рекомендації влади не проводити богослужіння за участі парафіян, навпаки, закликали людей приходити у храми, зцілюючись молитвами. Повірити у загрозу вірусу їх змусила хвороба монаха Калістрата з Дерманського монастиря — його з високою температурою 1 квітня госпіталізували в інфекційне відділення центральної лікарні Рівного. Монах був у тяжкому стані, але вже потроху одужує.

Після госпіталізації монаха епідеміологи обробили дезінфікатором його будинок в селі Новосілки та Дерманський Свято-Троїцький жіночий монастир, у якому числився та час від часу молився монах. Зараз ворота монастиря зачинені, а близько півсотні монашок перебувають на карантині. Пізніше стало відомо, що Калістрат міг заразитися від брата, який повернувся з-за кордону. Тому працівники амбулаторії зі Здолбунова оглянули його родину та взяли зразки крові для досліджень на коронавірус. Про результати тестів ще не повідомили.

Натомість стало відомо, що вірус підхопила 58-річна працівниця пошти у Дермані. Жінка сама звернулася до медиків, бо погано почувалася. Приміщення пошти уже обробили та закрили на карантин. Місцеві розповідають, що на дверях пошти висить повідомлення, що пенсії будуть розносити після 17 квітня. Селяни стурбовані — чи не закриють на карантин усе село, як це зробили в Тинному Сарненського району. Тоді село буде повністю відрізаним від світу.

Новина про інфікування монаха змінила позицію керівництва Рівненської єпархії УПЦ (МП), священники якої досі закликали своїх прихожан частіше приходити до храмів. Особливо показово порушення карантинних заходів було видно біля підвального приміщення Свято-Воскресенського собору та на подвір’ї Городоцького монастиря, що на вулиці Соборній. А звістка про підозру коронавірусу в настоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Павла, який родом з села Борбин, що на Млинівщині, схоже, остаточно підкосила не віруючих у коронавірус священників. Оскільки у чотирьох монахів було виявлено коронавірус, то тепер лавра закрита для відвідувачів, а сам владика перебуває на жорсткому карантині. Одразу після цього на Рівненщині оголосили, що в усіх храмах Московського патріархату богослужіння проводитимуть без прихожан.

Пимен, єпископ Дубенський:

— Було вирішено у храмах Рівного та єпархії проводити богослужіння за зачиненими дверима. Літургії не припиняться, просто вони будуть звершуватися без прихожан. Буде трансляція богослужінь, а їхнє озвучення буде забезпечено на вулиці. В усіх парафіях готові приймати в храмі по двоє людей, що хочуть причаститися та прийняти інші таїнства, які будуть потрібні. Такі прохання до нас надійшли від влади, і ми до них дослухалися. Той, хто не може прийти до храму або боїться за свою сім’ю, може викликати священника додому. Номери їхніх мобільних телефонів будуть оприлюднені на дверях храмів.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також