Мошки на Рівненщині вдвічі більше ніж торік

1523 0

Ми у соцмережах:

Мошки на Рівненщині вдвічі більше ніж торік

Цього року мошка особливо надокучлива, кажуть цих кровососів вдвічі більше, ніж минулого сезону. Вона скрізь — і на дачі, і в лісі, і в садках, і в міських парках. І кусає людей, висмоктуючи кров — і це не просто так, кажуть спеціалісти, а щоб продовжити свій життєвий комашиний цикл. Мошки так багато, що і в полуденну спеку від неї немає людям спасу. Але ще тиждень-два і її стане менше.

Руслана Драб, ентомолог Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб

Руслана Драб, ентомолог Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб:

— Поширення мошки — це звичне явище для Рівненщини. Адже ми є областю масового поширення гнусу — комарів, мошки, мокреців. З приходом тепла усі ці комахи активізуються. Але цього року відбувся особливо великий виплід мошки. Так сталося через те, що була дуже тепла зима. Нагадаю, під час цієї зими мешканці Рівненщини стикалися у своїх домівках з комарами. І це для деяких людей було дуже незвично. Оскільки температури не надто опускалися, то не відбулося вимерзання яєць мошки. Підсилила розплід цих комах і значна кількість вологи. Усі пам’ятають весняну повінь, яка позаливала багато чого. Тепло й волога призвели до інтенсивного виплодження мошки. Людям потрібно перечекати цей період. За два-три тижні стане легше. Бо мошки відбудуть свій життєвий цикл. Звісно, що протягом літа мошки турбуватимуть людей, які відвідуватимуть місця поблизу водойм та річок. Але це уже буде значно менший напад і тільки у вечірній та нічний час. Зараз мошок дуже багато, тому вони атакують і вдень. У мошок такий принцип життя — щоб самка відклала яйця, то вона повинна ссати кров.

Віра Кононова, лікар-дерматолог:

— У цей період для профілактики рекомендую уникати місць скупчення комах, носити максимально закритий одяг та використовувати засоби, що відлякують комах, які можна придбати в аптеках. Локальні реакції на укуси комах проявляються лише у місцях укусу, а саме — припухлість, почервоніння та свербіж. Є й системні реакції організму — висип по всьому тілу, поширений свербіж, набряки шкіри та слизових оболонок та утруднене дихання. До тяжких реакцій на укуси комах відноситься анафілаксія. Може дійти аж до втрати свідомості. Першою допомогою є прикладання холоду до місця укусу. По-друге, треба нанести протиалергійні засоби місцевої дії — гель «Фенистил», «Псило-бальзам» або «Гідрокортизонова мазь 1%». По-третє, треба попити протиалергійні засоби загальної дії відповідно до віку. Вони є у вигляді сиропів, крапель, таблеток: лоратадин, дезлоратадини, цетиризини і фексофенадини. Якщо після нанесення або вживання протиалергійних засобів немає ефекту, то необхідно звернутися до лікаря. Не потрібно займатися самолікуванням, бо це може призвести до ускладнень.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також