Мускус у парфумерії. Що ми знаємо про нього?

5806 0

Ми у соцмережах:

Мускус у парфумерії. Що ми знаємо про нього?

Чимало парфумерних композицій не могли б існувати без мускусу. Це доволі цікавий елемент з тонким і насиченим запахом.

Нота мускусу є сполучною ланкою аромату, забезпечує його стійкість та неповторне звучання. Не для кожного приємний у відокремленому вигляді, мускус в парфумах набуває помірності, тепла і м’якості, стає помітно землянистим, тілесним, пряним, деревним. Композиції з використанням цієї речовини найкраще розкриваються в холодну пору року. У цій статті розповідаємо про мускус все, чого ви ще не знали!

Основні властивості мускусу

Що таке мускус?


Усі аромати заведено розділяти на великі категорії – квіткові, фруктові, цитрусові, морські, земляні, солодкі тощо. Проте є й винятки, які важко категоризувати. Мускус відноситься власне до таких ароматів – унікальних, неповторних і надзвичайно чуттєвих. Мускусний екстракт має тваринне походження: його отримують з секреції оленів – головно Moschus moschiferus та деяких інших. Тваринне походження означає те, що це потужний аромат: олені виділяють відповідний секрет у період спарювання для приваблення протилежної статі. Сучасний мускус – це етичний синтетичний запах. Особливу популярність він здобув у 60-ті роки 20 століття, коли було модно демонструвати «тілесний» запах.

Чим особливий мускус?

Мускус використовується в парфумерії вже протягом багатьох років, і надалі залишається актуальним. Це модний і важливий компонент, що застосовується у солодких, деревних, земляних та деяких інших композиціях. Аромат з нотою мускусу сподобається тим, хто має розвинене ольфакторне сприйняття, полюбляє комплексні та привабливі парфуми. Відзначається, що усі люди відчувають запах мускусу по-різному. Дехто взагалі не відчуває його, дехто вважає його неприємним, а декому він дуже подобається. А проте – натуральний необроблений мускус майже неможливо вдихати та важко транспортувати! Однак після додання спиртового компонента різкий та неприємний запах перетворюється на чуттєвий та звабливий.

Застосування мускусу в парфумерії

Мускусні парфуми – які вони?

Якщо деревні аромати заспокоюють та умиротворюють, цитрусові або фруктові підіймають настрій, то мускусні приваблюють і створюють п’янкий шлейф. Мускус можна назвати приземленим, традиційним, чуттєвим. Це стійкий запах, що залишається на своєму місці після того, як зникає верх та середина. Некатегорійне положення мускусу в системі запахів дозволяє використовувати його як одну із базових нот і поєднувати з іншими екстрактами. Це те, що може бути як в Chanel № 5, так і в Axe. Інакше кажучи, це універсальний компонент, який можна нанести на своє тіло. Парфуми з мускусом – це багаті, домінантні та нескінченні композиції, що підкреслюють багатство душі та почуттів. В цьому контексті рекомендуємо інтернет-магазин eZebra (https://ezebra.com.ua/uk/menu/parfumi-1762.html). Білий мускус можна порівняти із запахом чорної кави, деяких квітів. Така назва використовується для позначення різниці між штучним і натуральним запахом – різким, насиченим, тваринним. Раніше мускус активно використовувався в лікувальній сфері, зокрема в східних практиках. Відомо, що цей елемент має збудливу та протисудомну дію. Сучасна медицина використовує мускус у невеликій кількості.

Як виробники турбуються про тварин?

Попит на натуральний мускус зробив актуальним питання захисту оленів. Враховуючи те, що речовина швидко втрачає свої властивості після витягу із залоз тварин, було вирішено збільшити об’єми. Крім цього, олені ставали об’єктами полювання з огляду на високу якість їхньої шкіри. Загалом, видобуття і подальша обробка мускусу протягом 1960-1980-х років були надзвичайно прибутковим бізнесом. Ситуація почала змінюватись після заборони на полювання на «мускусного» оленя (1979 р.). Після цього були спроби розводити тварин, однак вони виявились невдалими. Втім, розвиток технологій і науки дозволив заповнити цю прогалину мускусом штучного походження. Білий мускус має ті самі властивості, але водночас він не такий важкодоступний і не шкодить тваринам.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також