Музика робить її щасливою: незряча дівчинка з Полісся грає на бандурі, фортепіано та скрипці (ВІДЕО)

569 0

Ми у соцмережах:

Музика робить її щасливою: незряча дівчинка з Полісся грає на бандурі, фортепіано та скрипці (ВІДЕО)

Дев'ятирічна Богуслава Делейчук з Рівненщини від народження незряча і має невиліковну хворобу кісток і м'язів. За пів року в музичній школі вона навчилася грі на бандурі та фортепіано. Викладачі кажуть, що в дівчинки — абсолютний слух, мама — порівнює з Лесею Українкою.

Богуслава почала грати на бандурі у вересні 2023 року й розповіла про свої успіхи:

- Весело і дуже цікаво щось нове дізнаватись. Я дуже люблю цей інструмент. Мама говорила: «А може ти підеш на бандуру, вона гарно звучить». Я кажу, що хочу, ну й пішли.

Дівчинка від народження незряча і має захворювання опорно-рухового апарату, розповіла Суспільному матір дівчинки Ніна Делейчук:

- У неї множинний артрогрипоз складної форми. Нам сказали, що це невиліковна хвороба. Пальчики у неї також не розгинаються. А весною ми робили операцію й із вказівного пальчика сухожилля переставляли у великий пальчик. Якби ми цього не зробили, вона на бандурі не грала б, а так слава Богу, у неї став працювати пальчик. Її дійсно можна порівняти з Лесею Українкою. Вона настільки сильна, витривала, стільки болі перенесла від народження, стільки операцій, втручань.

Родина Делейчуків проживає у селі Карпилівка Рокитнівської громади. Батьки дівчинки займаються сільським господарством і мають власну справу, магазин у селі. Ніна Делейчук зазначила, що довго мріяла мати доньку, тому після її народження вирішила назвати дівчинку Богуславою.

- Це донечка нашої старості. Нашому старшому синові — 28 років, він служить у 128 штурмовій бригаді, середньому сину — 25 років, а нашій Богуславці — дев'ять років, розповіла Ніна Делейчук.

Батько дівчинки Петро Делейчук зауважив:

- Звичайно, я нею пишаюсь, що у мене така розумна вона. Вміє дуже гарно грати, співає. Добра вона у нас. Богуславка — дуже розумна дитина.

Окрім бандури дівчинка грає на фортепіано, скрипці, а ще хоче опанувати гітару.

- Ми завжди старалися купувати їй звукові іграшки. У нас їх було дуже багато. Я купила їй одне піаніно, потім купила велике піаніно, вона днями за ним сиділа. Коли я вже побачила, що дитина днями грає — не витримала, взяла її й відвезла в музичну школу. Вчителька попрацювала з нею біля фортепіано й зрозуміла, що у неї є хист до музики. Тоді ж за 40 хвилин вона вивчила дві пісеньки: "Лисичку-сестричку" і "Гуси". А коли вона приїхала додому, то усі пісеньки, які знала, одразу почала грати, зазначила Ніна Делейчук.

У ліцеї, де навчається Богуслава, на уроках поруч із нею перебуває асистентка вчителя Наталія Колодич. Вона розповіла, що дівчинка увесь матеріал опановує шрифтом Брайля:

- Я просто захоплююсь її наполегливістю, бажанням дізнаватися щось нове, пізнавати цей світ. Йдемо лише вперед. Спочатку здавалося, що це важко, непосильно буде, але все опанували.

Директор Карпилівського ліцею Роман Бричка зауважив:

- Богуславка у нас не одна така дитина, у нашому ліцеї навчаються п'ятеро дітей з особливими освітніми потребами. Усім ми стараємось надати освіту. Вона навчається разом з усіма дітьми в класі, адаптована до дітей, а діти адаптовані до неї.

Дівчинка поділилася, що мріє пов'язати своє життя з музикою, бо це те, що робить її щасливою. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також