На Костопільщині п’ять ФАПів приєднують до сільських амбулаторій

453 0

Ми у соцмережах:

аварійна будівля ФАПу в Жалині

ФАПи у селах Трубиці, Космачів, Жалин, Тростянець та Майдан Костопільської громади більше не працюватимуть так, як раніше – їх приєднують до найближчих сільських лікарських амбулаторій.

Мешканці Трубиць та Космачева зможуть одержувати медичну допомогу в амбулаторії у селі Підлужне, мешканці Жалина й Тростянця – у Яполотській амбулаторії, мешканці Майдану – в амбулаторії у Великому Стидні. Пацієнти з цих сіл можуть звернутися й в інші амбулаторії громади, якщо їм так зручніше і якщо вони є декларантами Костопільського центру первинної меддопомоги.

Медичні сестри, які працювали у згаданих ФАПах, за їхньою згодою переходять працювати в амбулаторії. Вивільнені кошти йдуть на матеріальне заохочення лікарів сільських амбулаторій. До слова, в амбулаторіях Підлужного та Яполоті уже запрацювали сімейні лікарі (деякий час місця були вакантні), Денис Петренко приймає пацієнтів у Підлужному, Іванна Волошина – у Яполоті.

- Цими змінами ми посилюємо надання медичної допомоги сільським мешканцям, а не послаблюємо, адже медичну допомогу може надати лише лікар, не медсестра, - пояснює Костопільщині 21 століття генеральний директор Костопільського ЦПМД Валентин Остапчук. – Якщо ж кошти громади замість надання медичної допомоги йдуть на господарські потреби ФАПів, то це недоцільно для потенційних пацієнтів та нераціонально з точки зору використання коштів. Тепер кошти підуть на матеріальне заохочення лікарів. Заборгованості у нас немає, коштів вистачає. У разі потреби медпрацівник з амбулаторії зможе виїздити у села, ЦПМД має для цього два автомобілі. Усі сільські амбулаторії відремонтовані, у них створені хороші умови для роботи медиків та для прийому пацієнтів. Збираємося організовувати виїзні бригади для надання інших послуг у сільських амбулаторіях. Зрештою, орієнтуватимемося на людей: які новації вони сприйматимуть, ті й з’являться. Запроваджуватимемо також надання паліативної допомоги пацієнтам у селах, наші працівники пройшли для цього навчання.  


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також