На Острожчині зведуть сонячні електростанції

1890 1

Ми у соцмережах:

На Острожчині зведуть сонячні електростанції

Упродовж 2018–2019 років Острожчина теж долучиться до інновацій ув енергетичній сфері, адже тут у селах Могиляни і Вельбівно планують спорудити дві СЕС, кошти на будівництво яких виділять європейські партнери.

- Для реалізації проекту вибрані Вельбівно та Могиляни, адже на території цих сільських рад є землі промисловості й енергетики, на яких без ускладнень можна розмістити сонячні батареї. У виборі ми керувалися насамперед наявністю земель із відповідним цільовим призначенням, – пояснює Богдан Турович, голова Острозької РДА. 

Оstrog.rayon повідомляє, що до побудови сонячних електростанцій на Острожчині долучиться інвестиційна компанія Capital Kinetics, а також одним із партнерів може стати Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Європейські партнери вже вивчають усі умови, ефективність бізнес-моделі, майбутню окупність проекту та розробляють техніко-економічне обґрунтування.

- Це дуже амбітні починання, адже йдеться про інвестиції в розмірі 40 мільйонів євро, створення 50-60 нових робочих місць та регулярні надходження до місцевого бюджету, – наголошує Богдан Турович. - Якщо говорити про технологічні характеристики, то в Могилянах планують звести СЕС потужністю 25 МВт, у Вельбівному – 15 МВт, та остаточно це визначать після того, як Capital Kinetics підготує необхідну техніко-економічну документацію. Загалом же вироблена електроенергія буде надходити в загальну енергетичну мережу, а вже звідти – до кінцевого споживача.

Прибуток від СЕС матимуть приватні фірми, які зведуть електростанції. Однак Острожчина отримає додаткове фінансування, нові робочі місця, податки. Крім того, на території України діє так званий «зелений тариф» – тариф, за яким оптовий ринок електричної енергії України зобов'язаний закуповувати електричну енергію, вироблену на об'єктах електроенергетики з альтернативних джерел енергії. Саме він дозволить заробляти на вироблені альтернативної енергії.

Якщо все буде складатися якнайкраще, про будівництво соняних електростанцій можна буде говорити в березні 2019 року. Тоді ж надійдуть перші європейські інвестиції. «Паперова» робота, яка наразі триває, може зайняти від 3 до 9 місяців.  Переговори про інвестування коштів у будівництво сонячних електростанцій в Острозькому районі тривають вже декілька місяців. І Острозька районна, і Рівненська обласна державні адміністрації гарантують інвестору повне сприяння.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також