На прийом до окуліста чи кардіолога — за новими правилами

2351 0

Ми у соцмережах:

Зранку під час карантину люди прийшли до вузькопрофільних спеціалістів, які відновили прийом у центрі ПМСД. Реєстратор не змогла навести лад у «живій черзі» — люди не реагували на зауваження, не дотримувались дистанції, тож викликала на підмогу поліцію

Реформа медицини змінила умови як для пацієнтів, так і для медиків. З 1 квітня за новими правилами уже працюють не лише центри ПМСД, тобто колишні поліклініки, але й лікарні. Цьогорічне переформатування торкнулося також і вузьких спеціалістів, як-от окулістів, кардіологів, стоматологів чи невропатологів, які працювали при поліклініках. Тепер вони — у штатах лікарень. І рівняни нарікають, що потрапили до них на прийом стало важче.

Якщо говорити про Рівне, то вузькі спеціалісти, які працювали при центрах ПМСД у центрі міста та на Північному, тепер офіційно працевлаштовані у центральній міській лікарні. Фахівці з Ювілейного — у міській лікарні №2, тобто колишній залізничній. Проте змінився лише запис у їхніх трудових книжках. Лікарі залишилися працювати фізично на своїх старих місцях — у центрах ПМСД.

Лікарні підписали з НСЗУ пакети на амбулаторну допомогу, яка включає якраз прийоми вузьких спеціалістів. Так, центральна міська лікарня отримає за ці послуги майже 11 млн грн. Тобто прийом лікаря буде бекоштовний для пацієнтів, як і раніше. Втім, є винятки. Відповідно до реформи, безкоштовне обслуговування, окрім ургентних випадків, матимуть лише пацієнти, які мають договір з сімейним лікарем. Саме такий договір дозволяє вести облік пацієнтів та платити медзакладам відповідно до пролікованих випадків, а не за кількість населення в окрузі. Таким чином, лікарні, яким довіряють, до яких звертається багато людей, бо ті надають якісні послуги, отримуватимуть значно більше коштів, аніж лікарні, в які пацієнти не хочуть звертатися.

За новими правилами, потрапити на прийом до вузького спеціаліста можна після звернення до сімейного лікаря, який сам запише хворого у чергу до окуліста чи кардіолога. Втім, можна буде й оминути звернення до свого терапевта і одразу йти до вузького спеціаліста — уже заплативши за прийом. Оскільки платні послуги ще не затверджені, а до обов’язкового звернення до сімейного лікаря ще не звикли, система працює поки не злагоджено. Фактично, потрапити до вузького спеціаліста можна і без черги, але це створює незручності як для тих, хто чекає у фізичній черзі, так і для тих, хто записався на прийом і прийшов на визначений час.

Віктор Іськів, начальник міського управління охорони здоров’я:

Ситуація для пацієнтів не змінилася: лікарі на старих місцях, прийом безкоштовний. Ситуація змінилася лише для самих лікарів: їхні трудові книжки вже не у центрах ПМСД, а у лікарнях і заробітну плату вони отримують звідти. Це зробили, аби осточно відділити первинну та вторинну медичну допомогу, щоб вузькі спеціалісти отримували кошти з Національної служби здоров’я України. Адже центри ПМСД кошти на цих спеціалістів з НСЗУ не отримували. Місту, фактично, доводилося утримувати їх за свій рахунок.

На жаль, зарплати у всіх вузьких спеціалістів поки залишаються на колишньому рівні. Заклади отримують кошти на рівні минулого року. Скорочення медпрацівників не було. Проте дехто звільнився при переході, дехто — з початком COVID. Забезпечення лікарями нормальне у місті, середнього медперсоналу навіть забагато.

Оскільки платні послуги у закладах не затверджені, теоретично, можна прийти на прийом до лікаря без направлення сімейного лікаря, але це не зовсім правильно, як на мене. Тим більше під час карантину зайвий раз іти в лікарню не варто. Краще по телефону порадитися з сімейним лікарем.

Олеся Антоненко.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також