На Раді басейну Усті розповіли, чим загрожує критичний стан річки

2611 0

Ми у соцмережах:

На Раді басейну Усті розповіли, чим загрожує критичний стан річки

Сьогодні вперше на Рівненщині запрацювала Рада басейну річки Устя. Більш комплексно підійти до вирішення проблем, які склалися з басейном річки, запланували ще минулого року. Цьогоріч, як зазначив голова обласної держадміністрації Олексій Муляренко, треба почати реалізовувати напрацьоване.

Голова Ради басейну річки Устя Віталій Ундір зазначає:

Багато роблять працівники Національного університету водного господарства. Наше завдання привести басейн Усті та саму річку до тих екологічних норм, які існують у всьому світі.

Кандидат сільськогосподарських наук НУВГП Ігор Статник зазначив, що збереження якості поверхневих вод є пріоритетним для багатьох держав світу, проте він пояснює:

Нині головною метою є перетворення басейну Усті у стабільний ландшафт із дотриманням всіх екологічних складових. Разом з обласним департаментом екології та ОДА ми розробили дорожню карту. Проведено натурні обстеження всього басейну Усті – від витоку до гирла та відібрано проби води. Ми дослідили якість води в річці. Нині вона з поганого стану переходить у дуже поганий. Найгірша ситуація у центральній частині басейну, що неподалік Квасилова. На якість води впливає те, що територія поряд з басейном річки сильно розорана та осушена, що не відповідає природному стану. Нині в природному стані знаходиться лише 10% території басейну річки. Також території заплаву річки є трансформованими – за рахунок великої забудованості.

Також п. Статник зазначив, що наразі Устя перебуває в критичному стані й ще трохи й у ній перестануть відбуватися самоочисні процеси. Зараз на відбувається сильне наростання фітомаси, що зменшує вміст кисню.  


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також