На Рівненщині борються із «помстою Сталіна»

14246 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині борються із «помстою Сталіна»

За два роки на Рівненщині збільшилася кількість борщівника Сосновського, торкання до якого призводить до опіків 1-3 ступенів.

Як повідомляє Рівненська ОДА, знищення борщівника є компетенцією місцевих органів влади.

Для ефективної боротьби з рослиною затверджуються регіональні програми боротьби з борщівником Сосновського. Такі програми уже діють на території Рівненського району.

Основними методами боротьби з поодинокими рослинами борщівника Сосновського є скошування та викопування коренів бур'янів на глибину 8-12 см.

Для знищення великих масивів борщівника Сосновського, на ділянках, де дозволяють санітарні норми, можна застосовувати хімічний метод знищення бур'яну гербіцидами.

Довідка: за часів СРСР комуністична влада запровадила вирощування борщівника Сосновського як ще однієї силосної культури, ігноруючи наукові перестороги. Силос із борщівника виявився звичайним, але корови, поїдаючи його, давали молоко з гірким присмаком, яке було непридатним для споживання як людьми, так і тваринами. Тому запроваджену культуру покинули напризволяще. Це згодом стало тихою катастрофою в місцях вирощування через визрівання значної кількості насіння борщівника і значного його розповсюдження.

На побутовому рівні в країнах Прибалтики та в Білорусі рослину називають «Помста Сталіна», оскільки є інформація, що саме особисто «вождь народів» у 50-х роках наказав масово засіювати борщівником пасовища в Польщі та Прибалтиці, незважаючи на застереження вчених-аграріїв.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також