Рельєф Басового Кута зацікавив дослідників

1844 1

Ми у соцмережах:

Деякі мешканці Басового Кута зливають свої нечистоти в Устю

Науковці НУВГП обстежать територію мікрорайону «Басів Кут». Найбільше експертів цікавить рельєф місцевості та вільні клаптики землі — щоб зрозуміти, як відводити побутові відходи від житлових будівель. Комплексне дослідження замовив «Рівнеоблводоканал», у планах якого — прокласти тут каналізацію. Адже нечистоти із септиків, які використовують місцеві, забруднюють ґрунтові води та Басівкутську водойму.

Андрій Карауш, директор «Рівнеоблводоканалу»:

— На Басовому Куті зараз є каналізація приблизно на 5% вулиць. Ми розглядали кілька варіантів, як максимально каналізувати весь мікрорайон, в якому проживає близько тисячі мешканців. Перший варіант полягав у будівництві п’яти каналізаційних насосних станцій, які перекачували б стоки у колектор. Другий — це будівництво насосних станцій разом із локальними очисними спорудами. Третій — зведення невеликих очисних споруд.

Було вирішено зупинитися саме на будівництві каналізаційних насосних станцій, які перекачуватимуть стоки у найближчий колектор на вулиці Хмільній. Таких КНС там має бути п’ять. Будівництво першої станції планується у районі вулиці Малорівненської. За попередніми підрахунками, будівництво обійдеться у 8,5 мільйона гривень. Більшість коштів сподіваємося отримати від Європейського інвестиційного банку. Частину коштів дасть область і місто, яке також виступить замовником робіт.

Загалом же успіх кампанії з каналізування мікрорайону «Басів Кут» залежить від його мешканців. Адже людям потрібно буде самостійно приєднуватись до господарчої каналізації. У нас є приклад так званого Царського Села — каналізовувалось десять років. Сподіваюся, що на Басовому Куті цей процес пройде швидше. Затрати на проведення каналізації не окупляться, проте такі заходи допоможуть вирішити проблему забруднення довкілля.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також