Децентралізація: на Рівненщині буде три райони і 16 префектів

17489 5

Ми у соцмережах:

Децентралізація: на Рівненщині буде три райони і 16 префектів

2019-й – останній рік добровільного об’єднання громад. У 2020-му тих, хто самостійно не створить ОТГ, об’єднають примусово, а структуру області буде повністю змінено.

На сьогодні в області вже утворено 35 громад. За словами директора Центру розвитку місцевого самоврядування на Рівненщині Руслана Сивого, у 2019-му ще можна очікувати добровільного створення п’яти ОТГ.

Понад 10 утворять примусово у 2020-му, коли відбудуться планові місцеві вибори.

Наступного року структуру області буде змінено. Так, замість 16 районів стане три: Дубенський, який об’єднає сьогоднішні Дубенський, Радивилівський, Млинівський та Демидівський райони), Рівненський (Рівненський, Здолбунівський, Острозький, Корецький, Гощанський, Костопільський райони) та Сарненський (Сарненський, Березнівський, Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський та Рокитнівський райони).

За словами п.Сивого, нинішні районні ради та РДА буде ліквідовано. Проте президентську вертикаль все ж залишать. На місяцях райдержадміністрацій працюватимуть префекти, так звані наглядачі і контролери.

За ідеєю, префекти перевірятимуть законність рішень, які ухвалюватимуть ОТГ, та матимуть право їх ветувати.

Щодо об’єднання Рівненщини з сусідніми областями, про яке йшлося на початку реформи, то від цієї ідеї відмовилися. За словами п.Сивого, нинішній поділ України на області відповідає європейським стандартам.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також