На Рівненщині через менінгококову інфекцію померла дитина

3463 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

З початку року на Рівненщині зареєстрували п’ять випадків захворювань на менінгококову інфекцію. Серед захворілих – чотири дитини, одна з них померла. П’ятирічній дитині поставили діагноз менінгококцемія блискавичної форми.

Менінгококова інфекція – це одна з найбільш важких гострих інфекційних захворювань з різними клінічними проявами. Рівненський лабораторний центр пише, що таке захворювання розвивається настільки швидко, що може забрати життя дитини чи дорослого за кілька годин, а особливо блискавична форма хвороби. Так, від різкого підвищення температури, висипань, ураження головного мозку, цілого організму, сильної інтоксикації людина може померти за добу.

Ризик захворіти зростає у холодну пору, менінгококова інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Найчастіше на неї хворіють діти до п’яти років.

Блискавична форма хвороби розвивається внаслідок крововиливів у надниркові залози. В перші години на шкірі та слизових оболонках з’являються коричневі плями. Можуть бути носові, маткові та шлункові кровотечі. На кінцівках, а потім на тулубі виникають багряно-синюшні плями. Прогресує серцево-судинна недостатність. Розвивається інфекційно-токсичний шок. Хворі втрачають свідомість.

Хвороба може проявлятися й без висипів на шкірі. У цьому випадку прогресує запалення внутрішньої оболонки серця (ендокардит), артрит та пневмонія. Часто внаслідок таких порушень правильний діагноз встановлюють рідко.

За минулий рік в області зареєстрували 13 випадків захворювань на менінгококову інфекцію, з них 12 серед дітей. Минулого року від хвороби померли троє дітей до року в Дубровицькому, Володимирецькому, Рівненському районах та доросла жителька Рівного.

Для того, щоб попередити цю хворобу, існує вакцина «Бексеро» (Bexsero) компанії GSK, яку випустили у 2014 році, але протягом останніх років нас її не реєстрували.  


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також