На Рівненщині музейники домовилися оцифровувати автентичний одяг

705 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині музейники домовилися оцифровувати автентичний одяг

Ініціаторами цього стала команда «Ладомирії»

На території етнопарку «Ладомирія» відбувся симпозіум «Збереження культурної спадщини історичної Волині».
 
На заході були присутні представники управлінь культури та краєзнавчих музеїв Волинської, Рівненської та Хмельницької областей. Вони обговорили важливість збереження артефактів традиційного одягу етнографічного регіону Волині та можливості для оцифрування колекцій вбрання, які знаходяться у музеях.
 
Ініціаторами симпозіуму стала команда «Ладомирії», мультиформатного культурно-історичного простору, що вже давно працює над збереженням та популяризацією традицій та культури Великої Волині, історичного регіону, який об’єднує Волинську, Рівненську та частини Львівської, Тернопільської, Хмельницької та Житомирської областей. Цього року «Ладомирія» презентувала  онлайн-платформу з експонування та відтворення автентичного одягу, де користувачі можуть не тільки оглянути десятки сорочок, камізельок, спідниць, свит, а й завантажити матеріали для їх самостійного пошиття.
 
 
 
«В цьому році ми розпочали процес оцифрування власних колекцій, і результат всі охочі можуть побачити на спеціально створеному сайті. Деякі з музеїв теж розпочали цю надважливу роботу. Тому головною метою сьогоднішньої зустрічі був обмін досвідом між нами, музеями, управліннями культури. І ми надзвичайно втішені тим, що працівники культури одностайні: оцифрування музейних експонатів в умовах сучасного світу – це нагальна справа, яку легше і набагато ефективніше робити разом. Ми домовилися про активну співпрацю в цьому напрямі і готові надавати консультативну або іншу допомогу тим установам, які тільки починають цей шлях» - коментує Володимир Дзьобак, засновник «Ладомирії».
 
За оцінками спеціалістів, на сьогодні у музейних та приватних колекціях знаходиться близько 20000 примірників автентичного одягу. Але у відкритому доступі – лише одиниці з них. Надати «другого життя» цим скарбам нашої культурної спадщини і є головною метою учасників симпозіуму.
 
 
«Ми розуміємо, що це процес не одного року, - підкреслює Володимир Дзьобак, - але якщо не розпочати його сьогодні, то через десять-двадцять років ми просто втратимо цілий пласт культурного надбання, що його нам передали наші діди-прадіди.»
 
Що цікаво, до цієї справи може долучитися і будь хто, у кого у скрині чи на горищі є старовинний одяг. Для цього потрібно лише сфотографувати виріб та викласти фото на платформі online.ladomyriia.com.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також