На Рівненщині отруїлися гості фестивалю «Тарас Бульба»

7151 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині отруїлися гості фестивалю «Тарас Бульба»

У Дубні від суботи та сьогодні за медичною допомогою з ознаками гострої кишкової інфекції звернулося 14 людей. Десятеро з них госпіталізували в інфекційне відділення Дубенської районної лікарні, а четверо лікуються амбулаторно. Серед захворілих – троє дітей. Своє отруєння хворі пов’язують з вживанням шаурми, яку придбали під час рок-фестивалю «Тарас Бульба» в Дубні.

Рівненський обласний лабораторний центр зазначає, що з настанням спеки підвищується небезпека зараження гострими кишковими інфекціями. З початку літа це вже третє масове харчове отруєння в області.
Заразитися гострими кишковими інфекціями можна через вживання продуктів, води, що містять збудник або його токсини, через забруднені предмети побуту, руки або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах. Найчастіше збудники кишкових інфекцій передаються через продукти тваринного походження, зокрема м'ясо, яйця, молоко та готові страви, кондитерські вироби, немиті фрукти, ягоди, овочі.

Захворювання супроводжуються лихоманкою, блюванням, проносом, болями в животі, підвищенням температури.

Тож працівники лабораторного центру закликають рівнян дотримуватися правил особистої гігієни: ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні. Не вживати продукти та напої із простроченим терміном зберігання. Зберігати продукти харчування в холодильнику та у спосіб, зазначений на упаковці. Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

Приготовлені страви варто вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання, вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Термін зберігання страви без холодильника не повинен перевищувати двох годин. Не рекомендують брати у дорогу продукти, що швидко псуються (м’ясні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

Працівники лабораторного центру також радять окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти). Для обробки сирих і готових продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки), перед вживанням фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де готується їжа та зберігаються продукти харчування. Не пити воду з незнайомих джерел водопостачання. А відпочивати варто лише на офіційно дозволених пляжах.

При перших ознаках захворювання кишковою інфекцією необхідно звернутися до лікаря та не займатися самолікуванням.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також