На Рівненщині від туберкульозу померло двоє дітей: як уберегтися від хвороби

2704 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині від туберкульозу померло двоє дітей: як уберегтися від хвороби

Щороку в області від туберкульозу помирає 60-100 осіб. Найбільше хворих на туберкульоз у Рівненському, Гощанському, Корецькому, Рокитнівському, Радивилівському, Острозькому, Володимирецькому районах та Вараші.

Сьогодні, напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, експерти та благодійники обговорили проблему захворюваності на туберкульоз та як вчасно виявити цю хворобу.

Минулого року на Рівненщині від туберкульозу померло двоє дітей. Експертка з лікування дитячого туберкульозу Оксана Малиш розповіла, що найбільш уразливі до туберкульозу діти віком до п’яти років, оскільки мають нестабільну імунну систему. Запобігти захворюванню на туберкульоз серед дітей можна лише завдяки вакцинації БЦЖ, яку роблять протягом декількох днів після народження. До слова, одна дитина яка померла, не мала вакцини БЦЖ.

Експертка обласного управління охорони здоров’я Наталія Стецій розповідає:

Варто раз на рік проходити обстеження, аби вберегти від хвороби себе та інших. Як правило, на захворюваність впливає високий рівень безробіття, міграція, вживання наркотиків та куріння. Позитивним є те, що з 2016 року кількість хворих на Рівненщині знизилася на 20%.

Пані Стецій рекомендує ВІЛ-інфікованим пройти обстеження та профілактичне лікування туберкульозу. Люди, які пройшли профілактичне лікування, ризик захворіти на туберкульоз зменшується.

Перевірка на туберкульоз та лікування для всіх є безкоштовними.

На Рівненщині щороку реєструють від 10 до 15 випадків хворих на туберкульоз серед засуджених. Найбільше хворих у Катеринівській виправній колонії, що у Сарненському районі. Перевірку засуджених на туберкульоз проводять не рідше як раз на рік, – пояснив начальник сектору охорони здоров’я установ виконання покарань Рівненської області Володимир Буковський.

Експерти нагадують про симптоми, які можуть свідчити про туберкульоз:

Якщо більше двох тижнів людина кашляє, має температуру 37-37,5 °C та відчуває біль у грудях, то варто звернутися до лікаря для того, щоб своєчасно пройти обстеження та почати лікування. Діти, хворі на туберкульоз, не набирають вагу, не розвиваються відповідно до своєї вікової категорії, змінюють свою поведінку. На це важливо звертати увагу та вчасно звертатися до лікаря.

Також до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом завтра з 12:00 до 14:00 на майдані Незалежності у Рівному буде проходити акція, де всім охочим розкажуть, що варто робити, щоб не захворіти на туберкульоз. Таку ж акцію проводитимуть у п’ятницю з 11:00 біля Рівненської обласної філармонії. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також