На Рівненщині запустили виробництво мобільних комплексів спостереження для ЗСУ

884 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині запустили виробництво мобільних комплексів спостереження для ЗСУ

Сьогодні передали військовим перші три автомобілі з вишками для відеоспостереження.

Кореспонденти АрміяInform раніше писали, як підприємці області запустили виробництво модернізованих коробів для кулеметів та перетворюють пікапи Mitsubishi L 200 на бойові машини. Наразі інженери, токарі, зварювальники та фрезерувальники продовжують реалізовувати потреби земляків у районах ведення бойових дій.

Висота конструкції в бойовому положенні більше ніж десять метрів, що дозволяє бачити українським командирам на кілометри вперед.

У салоні автомобіля Mitsubishi L 200 встановлюється автономний пункт управління, ноутбук, камера, акумуляторні батареї, жорсткі диски. Цей комплекс спроможний контролювати місцевість, виявляти ворога та координувати підрозділи артилерії на знищення ворожих цілей. З метою збереження життя й здоров’я військовослужбовців працювати можна з-за укриття. Це дає можливість вести спостереження, збирати дані, узагальнювати й передавати їх для прийняття відповідних рішень, особливо на територіях, де наразі немає електроенергії, мобільного зв’язку та інтернету.

Ідею обладнання спостережних пунктів місцеві підприємці запозичили з Полтавщини та дещо їх модернізували. На вишку встановлюється роботизована камера, яка дозволяє забезпечувати контроль за периметром місцевості та в автоматичному режимі фіксувати будь-які рухи чи переміщення.

Водночас перевірку місцевості в інтересах підрозділів здійснюють оператори безпілотних літальних апаратів. Вся отримана інформація акумулюється на мобільних спостережних пунктах, де її візуально перевіряють, передають для узагальнення та ухвалення рішення. Для підвищення ефективності ведення спостереження військовослужбовці Збройних Сил України використовують спостережні пости одночасно з БПЛА.


Як зазначив керівник підприємства Роман, з 2014 року військові використовували такі вишки спостереження як стаціонарні, але наразі лінія фронту постійно рухається, а тому потреби підрозділів у мобільності зросли.

— Процес розгортання та згортання займає лічені хвилини та не потребує особливих зусиль екіпажу. Стійка для кріплення антени на кузові автомобіля універсальна, а тому дозволяє в разі потреби кріпити замість неї будь-які змінні штативи й турель для ПТУР, ЗУ-23-2 чи ДШК. У такий спосіб автомобіль для спостереження можна за потреби перетворити на автомобіль для бойового застосування, — наголосив керівник.


Віктор Шубец, кореспондент АрміяInform
 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також