На Рівненській АЕС триває будівництво ремонтних майстерень, архіву та протирадіаційного укриття

487 0

Ми у соцмережах:

На Рівненській АЕС триває будівництво ремонтних майстерень, архіву та протирадіаційного укриття

В активній фазі будівництво нового комплексу навчально-тренувального центру (НТЦ) Рівненської АЕС, де розташуються ремонтні майстерні, архів та протирадіаційне укриття.

Наразі на зведеній триповерховій будівлі працює близько 60 будівельників. Підрядником є ТОВ «Західелектромонтаж». Хід проведення робіт контролюють відповідальні структурні підрозділи Рівненської АЕС.

На об’єкті виконано гідравлічні випробовування системи опалення, завершено усі зовнішні комунікаційні мережі. У частині приміщень проведено шпаклювання і фарбування стін, встановлено нову покрівлю, частину вікон. Збудовано перехідну галерею. Проводяться роботи із розширення дверних отворів відповідно до проєкту укриття, де будуть розміщені протипожежні двері, змонтовано трубопроводи та вузли керування. Ведуться роботи в приміщеннях майбутніх майстерень: триває заливання бетонної стяжки, влаштування металопрофілю перекриття, шліфування бетону. Розпочато прокладання електрокабелю для освітлення території комплексу, до початку опалювального сезону будуть встановлені зовнішні двері. Проводяться електромонтажні роботи, зокрема монтаж приладів опалення. На стадії завершення — система вентиляції. Представниця управління капітального будівництва РАЕС Ольга Овсяник зазначає, що наразі готовність об’єкта складає 60%.

На черзі: влаштування систем газового пожежегасіння, монтаж обладнання, зокрема підіймального крана, що буде застосовуватися в майстернях у процесі навчання ремонтного персоналу тощо. У подальшому заплановано облаштування фасаду, благоустрій території та низка інших необхідних робіт. Представник підрядної організації розповідає, що завершити будівництво планують до кінця червня 2023 року.

— На мінусовому поверсі розміщено протирадіаційне укриття для персоналу навчально-тренувального центру. Перший поверх будівлі призначений під ремонтні майстерні для підготовки ремонтного персоналу й передбачатиме чотири такі майстерні різного призначення, сервісне приміщення, три навчальні класи, три кабінети, душові та санвузли. На другому поверсі буде створено архів електростанції у складі служби забезпечення якості. Тут розміщуватимуться п’ять архівних сховищ, два кабінети, кімната акліматизації та вентиляційне приміщення. Будівля з’єднуватиметься галереєю з іншою спорудою НТЦ, тож це буде єдиний комплекс на території міста, — коментує Ольга Овсяник.

За словами представника відділу підготовки ремонтного персоналу НТЦ РАЕС Сергія Волошина, підготовка ремонтного персоналу завжди в пріоритеті, адже важливо мінімізувати ризик і зменшити фактор людської помилки на виробництві. На Рівненській АЕС над цим постійно працюють, і не лише шляхом розробки технологічної чи ремонтної документації, усвідомлення власної відповідальності працівників, але й застосування наявної матеріально-технічної бази для підготовки персоналу.

— Проаналізувавши, наскільки осучаснилися технології ремонту, обладнання та інструмент, у 2019 році було також проведено аналіз завдань, які виконує ремонтний персонал РАЕС. Частину з них можливо реалізувати лише в умовах робочих місць ремонтного персоналу (наприклад, при ремонті реактора), проте є й ті критичні виробничі завдання, які можливо й важливо відпрацьовувати в умовах навчальних майстерень (як, наприклад, центрування насосного агрегата, ремонт арматури, ущільнення певних фланців тощо). Для цього ми визначили перелік необхідних завдань з ремонту тепломеханічного та електротехнічного обладнання, а також обладнання цеху теплової автоматики та вимірювань. Сьогодні закуплено майже все обладнання й інструмент, які моделюватимуть реальні виробничі умови та будуть встановлені в майбутніх ремонтних майстернях. Зокрема, деяке великогабаритне обладнання вже монтується (наприклад: підіймальний кран та електричний таль). Частину тренажерів заплановано зробити своїми силами, ще декілька буде переміщено з майстерень професійно-технічного училища РАЕС, де нині існує дев’ять таких тренажерів для ремонту, — зазначає Сергій Волошин.

Ремонтні майстерні важливі не тільки для підготовки персоналу до виконання критичних виробничих завдань, але й для професійного добору робітників. Адже при працевлаштуванні кандидати на певні посади проходять вхідний контроль — тестування їхніх теоретичних знань та виконання практичних завдань. Така система важлива під час добору майбутнього ремонтного персоналу та діє на РАЕС ще з 2016 року. Нині практичний вхідний контроль навичок кандидатів на працевлаштування проводиться на базі профтехучилища РАЕС, в майбутньому планують також задіяти і ремонтні майстерні НТЦ.

Таким чином, нове поповнення комплексу навчально-тренувального центру РАЕС зробить його ще більш потужним об’єктом для професійної підготовки, підтримки кваліфікації та здоров’я атомників.

Юлія Кулаєва.
Фото: Надія Тимофєєнко


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також