На Здолбунівщині – церковний конфлікт

2129 2

Ми у соцмережах:

На Здолбунівщині – церковний конфлікт

Релігійний конфлікт у с. Нова Мощаниця Здолбунівського району триває вже майже місяць. Релігійна громада Різдво-Богородичного храму на парафіяльних зборах вирішила разом зі своїм священиком залишатися у складі УПЦ на чолі з митрополитом Онуфрієм. Але частина мешканців села на зборах територіальної громади проголосувала за перехід до ПЦУ.

І 2 березня, у поминальну суботу,  біля храму між селянами розпочалося відкрите протистояння через святиню. Рівненська єпархія УПЦ МП стверджує, що спровокував і підтримав релігійний конфлікт голова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук, який відразу після богослужіння приїхав з групою активістів, які виштовхали віруючих УПЦ з храму.

- На підтримку прихильників ПЦУ прибули два автобуси з представниками «Правого сектора», а також велика кількість нетверезих чоловіків, місцевих і не тільки. Правоохоронці на чолі з начальником Здолбунівського відділення поліції Смаглюк С.В. в конфлікт не втручалися, тільки спостерігали. Коли стемніло, віруючі УПЦ почали молитовне стояння перед входом в захоплену церкву. У неділю, 3 березня, віруючі УПЦ молилися в церковній хаті, в захопленому храмі – прихильники ПЦУ. На богослужіння 3 березня прийшло близько 50 чоловік, - йдеться у повідомленні Рівненської єпархії УПЦ МП.

Втім, голова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук ситуацію у селі коментує інакше.

- Вщент заповнений храм сьогодні був у Новій Мощаниці, де місцева громада Православної Церкви України молилася у своїй святині рідною мовою, дякувала Господу за те, що вчора вдалося відстояти своє рішення про приєднання до єдиної церкви, відстояти свій храм, - повідомив на своїй сторінці у Фейбуці чиновник. -  Дуже шкодую, що не встиг на молитву "Боже Великий, Єдиний", яка сьогодні вперше пролунала у храмі. Кажуть, це було неймовірно. За погодженням та дорученням місцевої громади хочу подякувати усім, хто вчорашнього пізнього вечора, прочитавши мій пост у фейсбуці, миттєво приїхав до Нової Мощаниці, щоб підтримати громаду та позбутися непроханих гостей.  Разом - сила!!! 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також