Нардепи Аліксійчук і Бобровська хочуть оновити політичний клас

1690 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

У Верховній Раді розглядають законопроєкт, який забороняє балотуватися та обіймати будь-які владні посади членам проросійських партій. Його співавторами стали двоє депутатів з Рівненщини — Соломія Бобровська та Олександр Аліксійчук.

Експерти прогнозують, якщо парламент підтримає цей закон, то це дозволить повністю оновити політичний клас у державі. Однак самі співавтори закону налаштовані більш песимістично, бо очікують колосального спротиву зі сторони своїх колег по Верховній Раді. Адже, приміром, навіть Петро Порошенко, який зараз є лідером «Європейської Солідарності», був співзасновником Партії регіонів — після прийняття цього закону він не зможе більше балотуватися в президенти чи нардепи.

Олександр Аліксійчук, нардеп «Слуги Народу»:

— Ряд політиків за останні 20 років незалежності України вели свою діяльність на догоду Росії. Їм було байдуже на інтереси української держави. Ці люди перефарбовувалися у різні кольори, змінювали партії та назви цих партій. Однак уся їхня політична діяльність зводилася до одного — велика дружба з Московією та ослаблення України, щоб вона була залежною від північного сусіда. У нас вже є рішення Ради національної безпеки та оборони України, проте цей законопроєкт дозволить назавжди викорінити проросійських політиків та тих діячів, які продалися Росії. Адже той же Віктор Медведчук досі є народним депутатом до рішення суду.

Соломія Бобровська, народна депутатка:

— Подібних спроб усе змінити було дуже багато після 2014 року та Революції гідності. Але, на жаль, суспільству тоді розповідали, що це не на часі. Хоч насправді всі ці спроби блокували люди, які мали стосунок до створення та діяльності проросійських партій. Тому це рішення уже давно назріло.

На превеликий жаль, відкладання ухвалення такого закону призвело до того, що південь та схід України повністю пронизані проросійськими політичними партіями. Спочатку такі партії заходили в органи місцевого самоврядування, а уже потім будували собі фундамент для того, щоб потрапити до Верховної Ради. Через це ми думали над тим інструментом, як це зупинити. Так і народився цей законопроєкт. Хоч потрібно визнати, що після виборів 2019 року відбулося оновлення парламенту. Це фактично була політична революція у складі парламенту, бо зменшився відсоток тих депутатів, які були там присутні від часів першого скликання до восьмого. Однак після війни суспільство буде мати чіткий запит на людей, які матимуть військовий та державницький досвід. І дуже важливо, щоб люди, які всі ці роки сприяли інтересам Росії, не мали можливості бути обраними...

Але мої прогнози щодо ухвалення цього законопроєкту не є оптимістичними. Я цілком допускаю думку, що люди, які зараз у парламенті та були біля витоків створення Партії регіонів та СДПУ (о), не голосуватимуть за таку ініціативу. В кожній партії є такі люди: і в «Опоблоці», і в «Слузі Народу».

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також