Населення України скоротиться до 25,2 млн – науковці

207 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

До повномасштабного вторгнення в Україні жило 42 мільйони людей.

Однак зараз станом на липень 2024 року Кабмін оцінює кількість населення України в 35,8 мільйона осіб, з яких 31,1 мільйона осіб живуть «на територіях, на яких органи державної влади України здійснюють свої повноваження в повному обсязі».

З урахуванням існуючих викликів та загроз, дія яких триватиме і після завершення бойових дій, чисельність населення України, за оцінкою Інституту демографії та проблем якості життя Національної академії наук може скоротитися до 28,9 мільйона осіб до 2041 року та до 25,2 мільйона осіб до 2051 року.


«Прогнозування чисельності населення ускладнюється через відсутність необхідних статистичних даних, зокрема через неможливість урахування демографічних показників на тимчасово окупованих територіях, а також через багатоваріантність сценаріїв розвитку військових подій», - йдеться в Стратегії демографічного розвитку країни на період до 2040 року, яку затвердив Кабмін.


Автори стратегії вказують на «швидке скорочення чисельності населення внаслідок депопуляції (перевищення кількості померлих над кількістю новонароджених) та масштабної трудової міграції, яка часто переходить у постійну, тимчасову окупацію частини території України, нових викликів та загроз, зумовлених збройною агресією».

При цьому наголошується, що скорочення населення в Україні розпочалося ще до повномасштабної війни. Так, за даними Всеукраїнського перепису 2001 року, в країні жили 48,5 мільйона осіб. Через війну демографічна ситуація в країні погіршилася.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також