Наші в списках: реєстрація триває

3037 0

Ми у соцмережах:

Наші в списках: реєстрація триває

Столичний виборчий експрес, за допомогою якого окремі рівняни планують дістатися просто під ганок Верховної Ради, ставши народними депутатами, поступово наповнюється пасажирами. За декілька днів усі місця будуть зайняті, "потяг у даль загуркоче". Сьогодні ми пройдемося уявними вагонами цього потягу і зустрінемося із пасажирами, яким не вистачило чи то кмітливості, чи то популярності (а може — й грошей), щоб сісти у відносно комфортабельні та місткі купе об'єднаної опозиції та провладних регіонів. Незважаючи на це, шанс дістатися до місця призначення зберігається до дня оголошення результатів виборів у всіх.

Рівненські УДАРники Під прикриттям потужної спини українського боксера Віталія Кличка партія "УДАР", за оцінками соціологів, може провести до 20 депутатів тільки за своїм партійним списком. Відтак 18-та позиція у рівнянина Віталія Чугуннікова виглядає для нього досить обнадійливо. 38-річний член Рівненського міськвиконкому пан Віталій, на відміну від своїх набагато досвідченіших колег з інших політичних партій, вже може вивчати законодавство щодо статусу нардепа та пов'язані з цим принади матеріального забезпечення діяльності народних обранців. У голови виконкому обласних "УДАРівців" Олексія Муляренка — 43-е місце у списку, в Анатолія Сидорука (заступник Чугуннікова за партійною лінією) — 69-е місце нічого не говорять про перспективу цих людей начепити депутатський значок, однак вказують на досить велику повагу, з якою важковик української політики Віталій Кличко ставиться до своїх рівненських партійних побратимів.

Віталій Чугунніков
Рівненщина отримала від УДАРу й п'ятьох мажоритарників. По Рівному (152-й округ) ітиме журналіст Сергій Мініч, по 153-му (гощанському) округу — підприємець Олексій Бірюков, по 154-му дубенському — голова Здолбунівської райради Василь Тимощук (до речі, колишній "нашоукраїнець"), по 155-му дубровицькому підприємець Микола Кушнір, по 156-му сарненському — підприємець і журналіст Андрій Андрощук. Як бачимо, пан Кличко робить ставку на "нові", тобто невідомі широкому загалу обличчя. Тверезо оцінюючи свої шанси на перемогу, ударники-мажоритарники в приватних розмовах вказують на своє основне завдання — як не особиста перемога, то командна гра, тобто працюватимуть вони на підвищення рейтингу партії.
Олександр Поліщук

Заповіти Ілліча Подобається комусь це на Рівненщині чи ні, а, скоріше за все, Компартія України буде гідно представлена і в наступному парламенті. За розрахунками соціологів, вірні послідовники ленінського курсу під проводом Петра Симоненка можуть завести до Верховної Ради майже 20 депутатських багнетів. Тому 35-е місце у партійному списку комуністів для кадрового партпрацівника з Млинівщини Віталія Коваленка виглядає почесно, але не переконливо. Так, як і 77-ме місце дубровицького пенсіонера Івана Краська. Для повноти картини згадаємо про дисциплінованих комуністів, яких партія послала боротися за утвердження марксизму-ленінізму на Рівненщині. По Рівному таке почесне доручення ЦК КПУ виконуватиме 36-річний уродженець Магадану Микола Шумелянко, по 153-му округу — Валентин Шавурський, по 154-му — Олександр Вознюк (обидва — партфункціонери), по 155-му — голова колективного підприємства Віталій Бурма, по 156-му — директор Сарненської друкарні Володимир Старовецький.

Повний вперед! Наслідком засідання на кукурудзяному полі Київщини з'їзду партії Наталії Королевської "Україна-Вперед!" стало оприлюднення партійного списку, де на 65-му місці знайшов себе депутат Рівненської міськради і багаторічний борець за права перевізників Валентин Демчук. Це місце можна було б вважати прохідним, якби рейтинг партії "Україна — Вперед!" наблизився до рейтингу Партії регіонів або Об'єднаної опозиції. Поки що ж соціологи не досить впевнено говорять і про самі перспективи проходження партії Королевської до парламенту, тобто подолання 5% бар'єру. Що ж до вибору мажоритарників, то по округу №152 (м. Рівне) балотується журналіст та блогер Олександр Поліщук. Округ №153 береться підкорити колишній працівник прокуратури Роман Семенюк. На 154-му окрузі працюватиме аспірант Назарій Лебедюк, а на 156-му — голова ГО "Спілка водіїв Рівненщини" Сергій Овчинніков. 155-й округ поки що не закритий, як запевнили у партії — "тривають переговори".

А з цього боку — Тягнибок… Вірні послідовники ідеалів українського націоналізму, незважаючи на популярність на рівненських теренах, в загальноукраїнському розрізі також не можуть переконати соціологів у своїй "прохідності" до парламенту. Разом із тим ВО "Свобода" на чолі із своїм лідером Олегом Тягнибоком має досить великі шанси, за умови подолання 5% бар'єру, привести до парламенту 15 нардепів. Серед них навряд чи будуть рівняни, адже депутат Рівненської міськради Олексій Бучинський на 31-й позиції, а депутат Рівненської обласної ради Степан Молчан — на 50-й. Разом із тим, за попередньою домовленістю між об'єднаними опозиціонерами із "Батьківщини" та "Свободою", на 152-му виборчому окрузі у м.Рівне висуватиметься депутат облради "свободівець" Олег Осуховський. За нього, власне, через досягнуті на всеукраїнському рівні домовленості і мають агітувати місцеві опозиціонери.

Олексій Бучинський

Є така партія — партія президента… Йдеться про екс-президента Віктора Ющенка. І про його, трансформовану і формально (за рахунок Української народної партії та Конгресу українських націоналістів) розширену партію "Нашу Україну". Не зважає пан Ющенко і його соратники на перестороги соціологів щодо підтримки виборцями цього проекту, а робить свою виборчу справу. Отож, опинилася у списку "партії Ющенка" на 22-му місці голова Рівненської обласної УНП Світлана Ніколіна. Такий номер у списку Ющенка — звершення політичних мрій! Щоправда, мрій зразка 2002, 2006, чи навіть 2007-го, але аж ніяк не 2012-го року. На 137-му місці (он як далекоглядно мітить Ющенко — майже до третини всього депутатського корпусу) розташувався прес-секретар обласної УНП рівнянин Олександр Джигирей. В уяві колишнього Президента, вочевидь, має готуватися до нардепських буднів і колишній голова Рівненської райдержадміністрації Петро Поліщук із своїм номером десь у другій сотні списку.

Роман Коваль
"Наша Україна" висунула мажоритарників і на всі рівненські округи. На 152-й — лікаря Романа Коваля, на 153-й — "зубра" української політики чинного нардепа Івана Зайця, на 154-й — інтелектуала-економіста газової сфери Бориса Кушнірука, на 155-й — колишнього голову Володимирецької райдержадміністрації Олександра Бобрика, на 156-й — адвоката Віктора Сухана. Слід зазначити, що активність, з якою УНП взялася в Рівному "відновлювати" парторганізацію "Нашої України", не всім до вподоби. Особливо самим "нашоукраїнцям". Обезголовлені демаршем Віктора Матчука, який залишив і депутатський мандат, і керівництво обласною організацією партії, "нашоукраїнці" поступово оговтуються — обрали собі головою депутата облради Олексія Кособуцького і готуються до виборів. Тому не виключено, що "нашоукраїнці" дадуть ще кількох мажоритарників — на 156-му окрузі Олексія Кособуцького, а на 154-му — колишнього голову Здолбунівської РДА Любомира Кінаха. Як узгодяться ці бажання "нашоукраїнців" із партійною дисципліною і вже досягнутими домовленостями — побачимо вже найближчим часом.

Причіпний вагон Найстрокатіша публіка, безперечно — це у вагоні, місця в якому займають усі бажаючі, у нашому випадку — самовисуванці. Не звертаючи уваги на партійну дисципліну (а часом — і всупереч їй) ці самодостатні особистості і собі вирішили попрямувати до Верховної Ради. Про них поговоримо окремо через тиждень. Саме тоді, до речі, ЦВК остаточно і дасть проїздні документи усім пасажирам столичного виборчого експресу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також