Наступ білорусів на Рівненщину: нелогічно, але ймовірно

21881 0

Ми у соцмережах:

Наступ білорусів на Рівненщину: нелогічно, але ймовірно

Військова розвідка розповіла про підготовку на території Білорусі диверсантів для можливого перекидання на Рівненщину й Волинь. Після цієї заяви у Вараші відбулася закрита нарада за участі військових, правоохоронців, представників спецслужб та місцевих керівників. Основне питання — взаємодія з пошуків та викриття на Поліссі ворожих агентів.

Олексій Камишанський, керівник поліції Рівненщини:

Наше основне завдання — відпрацювання прикордонних територій, викриття диверсійних розвідувальнимх груп та недопущення несанкціонованого проникнення через кордон осіб, які можуть дестабілізувати обстановку на території області.

Анна Свінціцька, речниця СБУ в Рівненській області:

— Працівники управління продовжують здійснювати контррозвідувальні заходи з протидії проникненню ворожих диверсійно-розвідувальних груп на територію Рівненщини. Від початку повномасштабного російського вторгнення станом на зараз спроб проникнути ворожими ДРГ на територію Рівненщини з Білорусі не зафіксовано. Місцеве населення у прикордонних районах налаштовано патріотично та завжди готове допомагати правоохоронцям виявляти підозрілих осіб та предмети.

Тарас Жовтенко, експерт з питань нацбезпеки, доцент кафедри національної безпеки й політології Острозької академії:

В першу чергу, Рівненщина цікава ворогу тим, що в нас розташований штаб оперативного командування «Захід». Інформація про діяльність оперативного командування цікава для росіян. Вони хотіли б знати про активність наших військових, кількість солдатів на Рівненщині, кількість українських військових, які можуть бути перекинуті на схід або південь України. Їх також цікавлять плани підготовки резервістів та діяльність територіальної оборони. Для отримання цієї інформації ворог може задіяти диверсійно-розвідувальні групи. Тобто в цьому плані росіяни діятимуть разом з білорусами. Також нам потрібно усвідомити, що в нашій області уже діють агенти росіян. Вони з числа місцевого населення, яке симпатизує Росії. Агентами можуть бути також ті, кого диверсанти встигли завербувати. Агенти й підказують диверсійно-розвідувальним групам, на що їм звертати увагу та як краще маскуватися, щоб себе не виказати.

Якщо оцінювати ситуацію з військової точки зору, то напад Білорусі на Рівненщину — це нелогічне і нераціональне рішення. Потрібно враховувати географічну особливість кордону нашої області. При нинішньому білоруському та російському військовому потенціалі в них немає сил, щоб здійснити повноцінний наземний наступ, який може становити якусь серйозну загрозу для Рівненщини. Якщо говорити про Волинський напрямок, то там для ворога ситуація трохи краща. Але росіянам зараз не вистачає резервів для оборони уже захоплених територій півдня та сходу України. Тому навряд вони розпорошуватимуть свої сили. Також є важливий політичний момент. Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко чітко окреслив свою участь у війні. Він оголосив, що армія Білорусі є резервом для Росії в разі загрози з боку країн НАТО. Однак ми маємо справу з росіянами, а ті уже довели, що керуються лише нераціональними рішеннями. Тому імовірність наступу білорусько-російських сил на Волинь та Рівненщину зберігається. Хоч з практичної точки зору це нелогічна річ.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також