Найбільші прихильники реформи Супрун — на Північному

2046 0

Ми у соцмережах:

Найбільші прихильники реформи Супрун — на Північному

За тиждень у Рівному підписали договори з лікарями менше 80 пацієнтів, тоді як в області — близько двох тисяч. Те, що рівняни не поспішають, кажуть посадовці, — позитивна тенденція. Адже у медзакладах Рівного, в якому мешкає майже чверть населення області, поки вдалося уникнути довгих черг. Але і затягувати з вибором лікаря не рекомендують, бо записатися до найкращих можна й не встигнути. Для тих же, хто взагалі не знає, якому лікарю довірити догляд за своїм здоров’ям, створили електронний реєстр лікарів. Щоправда, критеріїв вибору там небагато.

Реєстр лікарів Рівного діє на сайті міського управління охорони здоров’я. Обрати спеціаліста можна, застосувавши кілька фільтрів: заклад, у якому він працює; до якого рівня надання меддопомоги належить та до якого типу: лікує дітей, дорослих чи тих і тих. Навпроти кожного лікаря є його фото, дані про освіту, стаж роботи і контакти. Тож практично людям, які досі не мали справи із рівненськими терапевтами і не мають у кого спитати поради, доведеться обирати майже наосліп.

— Я сам ще визначаюся між трьома медиками ПМСД «Центральний», розпитую інших, розмовляю із самими лікарями, — коментує начальник міського управління охорони здоров’я Віктор Іськів. — Вибір лікаря — доволі індивідуальна справа. Я б обирав спеціаліста, зважаючи на стаж його робити. Як на мене, 10-15 років стажу — найкраще. Але це дуже суб’єктивно. Є досвідчені лікарі поважного віку, а є дуже талановиті інтерни. Люди, які не визначилися, можуть прийти і поспілкуватися з лікарями. Але варто зважати, якщо охочих буде багато, це може створити небажаний ажіотаж і заважати основній роботі медиків.

Для того, щоб уникнути черг, у медзакладах Рівного було визначено відповідальних за укладення декларацій з пацієнтами. У реєстратурі охочих укласти декларацію відправлятимуть до кабінету, де за допомогою електронних підписів лікарів вносять дані про укладені декларації в електронну базу. Добре, що рівняни не кинулися з першого тижня масово укладати договори, бо система ще працює з перебоями. Команда Е-health працює над виправленням помилок, тож незабаром буде значно менше проблем, щоб зареєструвати дані пацієнта, і процес значно прискориться.

Для того, щоб укласти договір з лікарем, достатньо прийти до закладу, де він працює, мати із собою паспорт, ідентифікаційний код та свідоцтво про народження, якщо йдеться про дитину. За словами пана Іськіва, нести медичну картку не потрібно, як і заводити її у закладі, де працює лікар, для того щоб тільки підписати декларацію.

Система, за якою гроші «йтимуть за пацієнтом», розпочне діяти тільки з 1 липня, тож часу визначитися, з яким лікарем би хотіли працювати, здавалося б, є вдосталь. Втім, Міністерство охорони здоров’я обмежило кількість пацієнтів для кожного медика. Так, сімейні лікарі обмежуватимуться цифрою у 1800 пацієнтів, дільничні терапевти — двома тисячами, а педіатри — 900.

Категоричного «ні» для тих, хто не встигне укласти договір із певним лікарем, не буде, але процедура укладення декларації з ним буде ускладнена, — зазначає пан Іськів. — На сьогодні найбільш активно укладають договори у ПМСД «Північний». Майже всі пацієнти — дорослі. Якщо людина згодом не захоче працювати з обраним лікарем, вона може легко укласти договір з будь-ким іншим. Попередню декларацію при цьому автоматично буде розірвано. Якщо обраний лікар, коли вам доведеться до нього звернутися, перебуватиме у відпустці чи на лікарняному, його замінюватиме лікар-дублер. На початках «дублерів» визначатиме адміністрація закладу, згодом процес буде автоматизовано. Якщо лікар припинить працювати, його пацієнти отримають сповіщення від електронної системи, що їхні договори розірвано і вони повинні обрати іншого лікаря.

Нагадаємо, що відповідно до реформи первинної ланки медицини змінюється система фінансування медзакладів. Сума коштів, яку отримуватиме заклад, залежатиме не від кількості «приписаного» до нього населення, а від кількості людей, які туди звернуться. Чим більше сімейний лікар, терапевт чи педіатр матиме пацієнтів, тим, відповідно, вищу заробітну плату отримуватиме. Людина, яка не укладе договір, не зможе отримати медичні послуги безкоштовно. Проте укласти декларацію з лікарем можна буде у будь-який час — 1 липня кампанія не завершиться.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також