Безпечне післясвято

1377 0

Ми у соцмережах:

Безпечне післясвято

Під час тривалих свят багатьом часто не вдається уникнути переїдання. У результаті страждають шлунок, підшлункова залоза, печінка і жовчний міхур, кишечник. З'являється важкість у животі, нудота, здуття живота і метеоризм, діарея (пронос), печія та інші симптоми розладу травлення.

Гастроентерологи застерігають, що не слід після переїдання викликати блювоту самостійно, намагаючись позбутися відчуття переповненого шлунка. Полегшити стан допоможуть ферментні препарати, що сприяють перетравлюванню їжі. А зняти біль і спазм — міотропні спазмолітики і знеболювальні засоби, що застосовуються в гастроентерології: вони зменшать біль, викликаний спазмами мускулатури кишечнику. Однак лікарі наголошують, що застосовувати препарати для полегшення процесу травлення постійно і в той же час переїдати день у день — небезпечно для здоров'я.

Не варто лягати відразу після їди, бажано перед тим трохи пройтися.

Допоможе при розладі травлення мінеральна вода: бажано без газу або слід випустити бульбашки, інакше вони можуть викликати больові відчуття в запаленому кишечнику. Відновити роботу шлунково-кишкового тракту допоможе настій насіння льону. Одну чайну ложку перемеленого насіння залити склянкою (200 мл) гарячої води (не окропу!) і настоювати до охолодження. Такий настій пити натщесерце вранці або через 2 год. після їди. Також добре діють при розладі ромашковий і зелений чаї, вони допомагають очищенню організму. Приблизна кількість випитої за день рідини — 7-8 склянок.

Якщо розлад травлення триває більше доби, супроводжується блювотою, проносом, болями в ділянці живота і т.п., потрібно звернутися до лікаря.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також