Не буває так, щоб дешево і смачно

1532 0

Ми у соцмережах:

Не буває так, щоб дешево і смачно

У Рівному на хвороби кишково-шлункового тракту діти хворіють в п’ять разів частіше, ніж дорослі, переважно — на гастрити. Проблему освітяни і працівники санстанції вбачають у недостатньо хорошому харчуванні, в тому числі і в школах. Як результат — запроваджують щомісячні перевірки шкільних їдалень. У свою чергу, підприємці, які займаються організацією шкільного харчування, скаржаться на те, що за умовами тендера вони можуть купувати лише дешеві, а отже, не дуже якісні продукти, з яких неможливо приготувати смачні і калорійні страви.

— Якщо за харчування дітей вдома відповідальні лише батьки, то проконтролювати харчування в шкільних їдальнях — наш обов’язок, — говорить заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська. — Нарікань на шкільне харчування багато. Так, за опитуванням, проведеним серед батьків школярів соціологічною службою міського управління освіти в кількох навчальних закладах, маємо такі дані: школа №26 — 60% задоволених шкільним харчуванням батьків, НВК №19 — 73%, ЗОШ №4 — 69%, ЗОШ №22 — 48%, Рівненська українська гімназія — 40%. Відтепер ми запроваджуємо щомісячні опитування серед школярів та батьків на тему харчування в школах. Наприкінці року відзначимо школи, де найкраще годують. Також в певні зобов’язання щодо організації харчування й адміністрації шкіл, і підприємців будемо, мабуть, вносити корективи. Про проблеми у шкільному харчуванні говорить і завідувачка відділення гігієни дітей та підлітків санстанції Ірина Ковальчук: — За 20 календарних днів вересня щодо організації шкільного харчування вже є одне вилучення товару та два протоколи за порушення санітарного законодавства. Дуже багато продається недозволеного — потай. Підприємці мають пам’ятати, що асортимент буфетної продукції обумовлений в санітарних правилах. Щоб його збільшити, потрібна згода головного санітарного лікаря України. Потрібно, щоб вони також звертали увагу на технологію приготування їжі, термін придатності, склад харчових продуктів. Наприклад, на упаковці пише: «ароматизатор, ідентичний натуральному». Це є синтетичний ароматизатор, а тому заборонений у школах. Проблема також в тому, що на шкільних перервах дітей не встигають обслуговувати. Кілька шкіл перейшли на перерву 15 хв. замість півгодинної чи двох по 20 хв. Це порушення, адже, наприклад, у чотириповерховій школі за 15 хв. дитина не встигне добігти, стати в чергу, купити і з’їсти обід. А ось в природничо-математичному ліцеї харчування взагалі не організовано, що є недопустимим. Є також проблема у відкритості процедури тендерів на постачання харчових продуктів у школи, до якої не допущені працівники санстанції. Тим часом підприємці, які займаються шкільним харчуванням, висловлюють свої претензії міській владі і стверджують, що і ціну, за якою вони можуть купити продукти, і самого постачальника їм нав’язують управлінці. — Для нас найбільша проблема — граничні ціни, доведені нам у вересні обласним управлінням економіки. Вони просто нереальні через суттєвий стрибок цін на харчові продукти, — обурюється підприємець Євгенія Антонюк. — Наприклад, за держстандартами зараз найкраще — радивилівське масло, але його вартість — 55 грн. за кілограм. Натомість нас зобов’язали купувати для дітей «Бімол». Другий рік поспіль нам нав’язують чай, який коштує 72 грн. за кілограм. Знайшли й фірму, яка за таку ціну продає чай. Проте це не чай, а помиї, які треба проціджувати через три шари марлі. Виходу із цієї ситуації ми просто не бачимо.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також