Не поділився? Кримінальні авторитети тримали у страху Рівненське СІЗО

17606 0

Ми у соцмережах:

Під час обшуку в СІЗО

У тюрмі, як і на волі, за гроші можна все. Якщо є гроші, непідкупні охоронці можуть роками «не бачити» усього, що відкрито робиться у них під носом. Інколи охорона «прозріває» і виявляється, що в тюрмах коїться казна-що. Прочитавши список правоохоронних органів, які спільними зусиллями викрили і знешкодили у Рівному тюремного «авторитета», можна безпомилково визначити, з ким саме той «авторитет» не поділився і кому саме він або той, хто буде замість нього, має надалі регулярно доплачувати за «сліпоту».

Слідчий ізолятор Рівного став нещодавно ареною «масштабної спецоперації», в ході якої розкрили схему вимагання так званим «смотрящім» та його посібниками грошей у арештантів. В розслідуванні були задіяні і прокуратура, і різні підрозділи поліції, і працівники Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції, а також самого ізолятора.

Як зазначається у звіті Департаменту стратегічних розслідувань НПУ, затримані «кримінальні авторитети» змушували засуджених віддавати гроші. А у разі відмови погрожували фізичною розправою та обіцяли розголосити відомості, які ті бажали зберегти в таємниці. У межах кримінального провадження правоохоронці за підтримки керівництва виправної установи встановили організатора та учасників схеми, крім того — задокументували факти вимагання грошей.

Андрій Максимчук, перший заступник керівника Рівненської місцевої прокуратури, розповів:

— «Смотрящій» назвав конкретну суму, а саме 5 тисяч доларів, одному з арештантів. Правоохоронцям про це було відомо. Арештант 26 лютого у ході проведення контролю за вчиненням злочину у формі спеціального слідчого експерименту із заздалегідь ідентифікованими грошовими коштами передав частину їх виконавцю — 300 євро. Потім 100 з них купюрами по 50 євро було виявлено під час обшуків. Загалом було проведено 6 обшуків і в камерах ізолятора, і за місцем проживання осіб, які знаходяться на волі, але які були учасниками злочинної схеми. В останніх вилучено банківські картки, на які потерпілі переказували гроші. Окрім того, задокументовано й інші факти вимагання. Ми відслідковували рух коштів кілька місяців.

Окрім грошей, на місці обшуків було виявлено й інші заборонені предмети: 5 паперових згортків фольги з речовиною, зовні схожою на канабіс та марихуану, 19 мобільних телефонів, два флеш-носії інформації, чотири сім-карти, пристрій для куріння, ігрову приставку «Xbox», клавіатуру, джойстик до неї, набір для гри в покер, чорнові записи.

— І тут у всіх виникають запитання: яким чином засуджені могли вільно пересуватися між камерами слідчого ізолятора та користуватися телефонами? — зазначає Андрій Максимчук. — І ці запитання слід задати працівникам СІЗО. У зв’язку з цим перед Державною кримінально-виконавчою службою України буде ставитись питання щодо проведення відповідного службового розслідування.

Проте запитання до працівників СІЗО виникають не тільки через знайдені предмети, а через саму схему та її учасників. Лідером угруповання виявився так званий «смотрящій» за слідчим ізолятором. «З метою поширення свого впливу, зміцнення авторитету серед засуджених та з метою власного збагачення 30-річний чоловік організував злочинну групу, до якої увійшли особи, які утримуються під вартою у виправній установі», — йдеться в звіті Департаменту стратегічних розслідувань.

Ще 6 місяців тому «смотрящім» в СІЗО був відомий в цих колах Євген Капьонкін на прізвисько «Капа». Проте його перевели в Катеринівку. Тож призначили нового. З власних джерел «РВ» стало відомо, що прізвище цього молодого чоловіка — Бас, він очікує на рішення суду в ізоляторі за статтею 187 (розбій) Кримінального кодексу України.

Арештант, який довгий час знаходився в СІЗО, — розповів такі деталі:

— Це спортивної статури молодий хлопець, не найгірший з тих, які знаходяться в ізоляторі. Чому молодий? Тому що старші, які знають усі правила, за якими живуть засуджені і, в принципі, могли би бути «смотрящіми», відмовляються від такої «посади». Адже знають, що «смотрящій» може швидко стати цапом-відбувайлом. Як ось в цій ситуації.

Я сміюся, коли чую в новинах «налагодив схему». Схема ця працює вже дуже давно і переходить «смотрящім» у спадок від попередників. А стоїть за нею начальник СІЗО Юрій Ткачук. Він вже давно на пенсії, проте продовжує обіймати посаду, адже має з неї значний прибуток. Це декому не до вподоби, і останнім часом крісло під ним захиталося. Його вже навіть поставили перед фактом, що з 1 березня він має таки звільнити місце. І тут 28-29 лютого — о диво! — проводять гучну спецоперацію. Хіба це не підозріло? Після цієї спецоперації Ткачуку ще рік дозволили залишатися в кріслі, яке він обіймає.

Юрій Ткачук, начальник Рівненського слідчого ізолятора, про спецоперацію та підозри у свій бік говорить так:

— Ми виконували вказівки слідчих, спецоперація — спільна наша робота. Все інше, в тому числі підозри щодо можливої участі працівників ізолятора в злочинній схемі, я не маю права коментувати, бо це є таємницею слідства.

Щодо звинувачень в мій бік про те, що я покривав це беззаконня чи що мав іти з посади, то це все лише плітки, які розповсюджує людина, котра утримувалася у СІЗО. І це зрозуміло, що вона їх висловлює, адже адміністрація з огляду на специфіку нашої роботи ніколи не буде доброю для контингенту, який тут знаходиться. Ми просто виконуємо свою роботу.

28 лютого двом особам, які утримувалися в Рівненському слідчому ізоляторі — організатору «смотрящему» та його посібнику виконавцю — повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 189 ч. 2 КК України («вимагання») та обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою на 60 діб. «Смотрящого» перевели в ІТТ Ковеля, посібника — в ІТТ Луцька. Якщо їхню провину доведуть, їм загрожує 3-7 років позбавлення волі конкретно за цією статтею.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також