Не такий дорогий ангіограф? Поліція розслідує закупівлю обладнання для лікарень

1500 0

Ми у соцмережах:

Не такий дорогий ангіограф? Поліція розслідує закупівлю обладнання для лікарень

Одразу три кримінальних провадження за фактами привласнення та розтрати майна відкрила прокуратура Рівненської області днями. У справах ідеться про закупівлі центральною міською лікарнею Рівного та Рівненською обласною клінічною лікарнею медичного обладнання, як підозрює прокуратура, за завищеною ціною.

Прокуратура попередньо встановила, що службові особи міської лікарні у 2017 році ввезли з-за кордону ангіограф за ціною, яка більш ніж у 4 рази перевищує його задекларовану митну вартість. Сума завищення, за даними прокуратури, може становити 19 млн гривень.

Наступного дня прокуратура повідомила про ще дві медичні справи, які відкрили за матеріалами СБУ. Ідеться про можливі, як зазначає прокуратура, порушення при закупівлі теж нібито за завищеними цінами ще одного ангіографа, але вже для обласної лікарні, та ліжок і тумб — для міської. Імовірні збитки — понад півмільйона гривень.

Начальник міського управління охорони здоров’я Віктор Іськів цими фактами та сумами здивований. Каже, що вартість ангіографа неможливо завищити на таку велику суму.

— Я вважаю, що цей факт не відповідає дійсності, — каже Віктор Іськів. — Ангіограф коштує щонайменше один мільйон доларів і не може коштувати 5 мільйонів гривень, як випливає з повідомлення прокуратури. У 2017 році на його придбання для міськлікарні з держбюджету надійшло 11 мільйонів гривень, з міського бюджету виділили близько 11,5 мільйона. Компанія Philips, виробник обладнання, продала його «під ключ» — з доставкою та монтажем, і це було записано в умовах. Тобто розмитненням займалася не міська лікарня, а постачальник. Лікарня подала в управління детальний лист про постачання цього ангіографа і доклала порівняльну таблицю придбаного через ProZorro аналогічного обладнання іншими лікувальними закладами України.

З таблиці видно, що, приміром, Інститут серця МОЗ України купив ангіограф за 49,3 млн грн, «Феофанія» — за 33 млн грн, Одеська обласна клінічна лікарня — за 29,4 млн грн, Чернігівська обласна лікарня — за 22,8 млн грн.

Про ангіограф для Рівненської обласної лікарні Віктор Іськів як секретар комісії з відбору проектів Світового банку каже, що його придбали коштом цього проекту, а не за бюджетні гроші, а ліжка і тумби для міської — таки за бюджетні.

— При закупівлі обладнання коштом Світового банку зовсім інша процедура, маніпулювати у ній неможливо, банк здійснює жорсткий контроль за використанням коштів, — стверджує Віктор Іськів. — Процедура затвердження проекту й виділення фінансування тривала і складна, усі рішення затверджує Світовий банк, лише після цього виділяє кошти й контролює їхнє використання. Про ліжка і тумби мені поки нічого не відомо.

Речниця прокуратури Рівненської області Світлана Осіпчук уточнила, що ідеться про ймовірність зловживань, а чи вони були — встановить слідство. Його проводить поліція.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також