«Не треба нам ваших бабусь!»

2869 0

Ми у соцмережах:

«Не треба нам ваших бабусь!»

Начальник Рівенського міського управління освіти Віталій Новак незадоволений «патронатом» освітніх закладів з боку лікарів. Крім цього, він запропонував директорам шкіл подумати над перекваліфікацією шкільних сторожів у таких собі сучасних Рембо. Тож усе вказує на те, що міська освіта повільно, але безповоротно, реформується — принаймні щодо того, якому відомству дістануться штатні одиниці та оклади шкільних лікарів та сторожів.

Діти не бачать медсестер Перший «камінь» у «город» лікарів на засіданні колегії міського управління освіти кинула заступник начальника Катерина Сичик, яка повідомила, що у школі № 17 медпрацівники оглядають школярів лише раз у два роки, а не щороку. Після цього скарги на медиків посипалися як з решета. Завідувачка дитсадка і депутат міської ради Лідія Кузьмук повідомила, що у ввіреному їй дитячому закладі розпочалося проведення щеплень, а лікаря, який би мав зробити висновок про допуск тієї чи іншої дитини до вакцинації, у дитсадку ще не бачили. Не відстали від п.Кузьмук і директори шкіл, які скаржилися, що шкільні медсестри працюють у їхніх закладах лише на чверть ставки, тож бувають у школі лише один день у тиждень, за який встигають хіба розібратися з документацією, а на меддопомогу часу в них уже не вистачає. До того ж, говорили вони, навіть тих медсестер, які у школі працюють на цілу ставку, дуже часто забирають на чергування у поліклініки. Тож фактично їх у школах майже не бачать. Невдоволення висловили директори і тим, що у школах працюють медики-пенсіонери, яких щоразу в кінці навчального року звільняють, а на початку року — призначають знову. Втім, найбільш категоричним в оцінці роботи шкільних медиків був начальник міського управління освіти Віталій Новак: — Мені незрозуміла позиція міського управління охорони здоров’я з цього приводу. Адже якщо у них немає грошей на шкільних медпрацівників, то віддайте ставки нам, і не треба нам ваших бабусь. Тим більше не потрібні нам працівники, які не приходять на роботу. Адже потім завідувачці дитсадка доведеться у кабінеті прокурора пояснювати, чому дитині зробили щеплення без огляду лікаря. Не мають права від нас також забирати медпрацівників ніякі завполіклінікою. І з цього приводу ми будемо звертатися і в контрольно-ревізійне управління, і в прокуратуру. Якщо ж забирають медиків у поліклініки на чергування, то хай у поліклініках їм і платять.

Замість «божих кульбабок» — «дяді з балончиками»? Питання охорони шкіл у Рівному порушувалось не раз і педагогами, і батьками школярів, і міськими депутатами. Втім, досі його не вдавалося вирішити через відсутність на це коштів. Але оскільки випадки крадіжок шкільного майна, побиття вікон, нищення споруд на шкільному подвір’ї останнім часом почастішали, освітяни все-таки продовжують шукати вихід з цієї ситуації, а представники охоронних структур час від часу пропонувати їм свої послуги. Нещодавно своє бачення організації роботи шкільних сторожів представили директорам шкіл представники підрозділу охорони організації… інвалідів «Юрист-Чорнобиль». Зокрема, вони запропонували перевести шкільних сторожів у свою структуру, взявши за це кошти, які виділяються нині на ставки сторожів. Це означає, що шкільні сторожі пройдуть спеціальну підготовку, тобто зможуть виконувати функції справжнього охоронця, їх одягнуть в уніформу, озброять гумовими палицями та газовими балончиками. Звісно, оскільки на профпридатність сторожів, чи то пак, тепер охоронців, перевірятимуть, то з їх числа відсіються всі, хто спить на чергуванні, кульгає чи має якісь інші несумісні з охоронною діяльністю вади. «Охоронятимуть навчальні заклади не куми, не свати, а люди, які можуть ходити з газовими балончиками і скористатись при потребі ними», — пояснив Віталій Новак колегам-освітянам і дав директорам шкіл час подумати над тим, чи згодні вони на таке нововведення. Втім, сам п.Новак вважає, що більш потрібна присутність охоронця у школах у денний час, коли школярі перебувають на навчанні. Але поки що через відсутність фінансування це питання вирішити неможливо. Стосовно того, чи зможуть представники організації інвалідів належним чином навчити сторожів охороняти школи, то директор «Юрист-Чорнобиля» Володимир Дегтярук запевнив нашого кореспондента, що в їхньому підрозділі «працюють відставники-правоохоронці, які перебувають у задовільній фізичній формі, хоча й отримали третю групу інвалідності».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також