Небезпечна риболовля: на Рівненщині чоловік захворів на лептоспіроз

1751 0

Ми у соцмережах:

Небезпечна риболовля: на Рівненщині чоловік захворів на лептоспіроз

Ним виявився житель сусідньої Волинської області. На Рівненщину порибалити на одну із місцевих водойм приїхав наприкінці серпня. Там, вірогідно і заразився.

Вже наступної доби відчув себе зле. У нього було підвищення температури тіла до 39,5C, розлади шлунково-кишкового тракту, незначне пожовтіння склер і шкірних покривів та характерний для лептоспірозу симптом – різка болючість литкових м’язів. Діагноз «лептоспіроз» підтверджено у лабораторії мікробіологічних та медико-генетичних досліджень біологічних факторів ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ України», повідомляє Рівне 1 .

На даний момент хворий перебуває на стаціонарному лікуванні, епідрозслідування триває.

У ВООЗ вважають лептоспіроз – найпоширенішим зооантропонозим захворюванням у світі: щороку реєструється понад 1 млн. випадків хвороби та до 60 тис. людей помирає.

Основними джерелами збудників цієї інфекції, в основному, є гризуни (понад 70%), переважний шлях зараження – водний (понад 30%). Інфікування людини відбувається при контактуванні з факторами зовнішнього середовища (переважно водою відкритих водойм, забрудненою виділеннями гризунів) та безпосереднім контактом з гризунами — носіями збудника лептоспірозу у природі.

Лікарі застерігають та наголошують, що для попередження небезпечної хвороби необхідно:

забезпечити відповідний захист від гризунів місць проживання людей та особливо джерел водопостачання;
проводити дератизацію приміщень та захищати харчові продукти і воду від проникнення гризунів.
ні в якому разі не використовувати воду з відкритих водойм для пиття, миття овочів, фруктів, а особливо для приготування їжі на природі;
при проведенні сільськогосподарських робіт, зборі урожаю та перебуванні біля водойми - використовувати засоби індивідуального захисту.
В разі появи характерних симптомів (болючості у литкових м’язах та високої температури тіла), особливо після перебування біля водойми – негайно звертатись до лікаря за місцем проживання, не займатись самолікуванням.  


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також