«Недовірою» — на «недовіру»: «Слуга Народу» хоче звільнити Кондрачука, а «ЄС» - Коваля

942 0

Ми у соцмережах:

Віталій Коваль та Сергій Кондрачук

Так вже вийшло, що Рівненщиною керують два голови, які є політичними противниками — ставленик «Слуги Народу» Віталій Коваль очолює Рівненську ОДА, а «Європейської Солідарності» Сергій Кондрачук — обласну раду. Раніше поговорювали, що жодному з них довго не втриматись на посадах. Та, як бачимо, якось і досі керують, і всіх вже влаштовують.

Тож несподіванкою стало те, що 14 травня раптом з'явився проєкт рішення про звільнення Сергія Кондрачука з посади голови Рівненської облради. У відповідь того ж дня з'явився ще один проєкт рішення — про недовіру голові Рівненської ОДА Віталію Ковалю. Що це — просто емоції недосвідчених керівників чи продуманий політиками план зміни голів? Побачимо на сесії обласної ради 3 червня, на якій ці рішення будуть розглядатися.

Сергій Кондрачук, голова Рівненської облради:

На мою думку, немає ніякого протистояння між головою обласної ради і ОДА. Є одна велика громада Рівненщини, яка на місцевих виборах віддала більшість голосів за «Європейську Солідарність». Від цієї партії я й маю честь бути обраним головою. Якщо це змінити, то це піти проти волевиявлення виборців. Якщо йдеться про проєкт рішення про висловлення недовіри голові Рівненської ОДА, то це воля депутатів. Надійшло багато звернень від колег щодо надання їм можливості дати оцінку виконавчій владі, яку представляє ОДА.

Щодо депутатів, які подали проєкт рішення про оголошення мені недовіри, то я з ними не спілкувався. Вони на розмову до мене теж не приходили, тому їхньої мотивації я не знаю.

Богдан Сологуб, керівник апарату облради:

Якщо обласна рада 33 голосами ухвалить недовіру голові Рівненської ОДА, то це рішення ми направимо до Офісу президента, де його розглядатимуть. Звільняти чи не звільняти голову ОДА — це уже винятково компетенція президента. Однак якщо 44 і більше депутати проголосують за недовіру голові ОДА, то президент беззаперечно буде змушений звільнити голову адміністрації.

Олександр Поліщук, начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Рівненської ОДА:

Подане 26 депутатами рішення про недовіру голові облради — це внутрішня «кухня» обласної ради. Напевно, їх щось не влаштовує в роботі очільника. Кожен депутат має право виносити на сесію проєкти рішень чи звернень. Тож вони скористалися такою можливістю. Але серед цих 26 підписантів немає Віталія Коваля. Тож не зрозуміло, для чого у той же день голова облради подав проєкт рішення про недовіру голові ОДА. Це схоже на чистої води політику. Проте такі політичні ігрища навряд чи конструктивно впливають на робочі відносини облради та обладміністрації.

Ігор Ясенюк, керівник фракції «За майбутнє», яка входить до більшості голови облради:

Ці два рішення — це емоції та шлях в нікуди. Наша фракція уже вирішила не підтримувати жоден із проєктів рішень про недовіру. Наша коаліція спокійна, бо у наших опонентів не вистачає голосів для нової більшості у раді. Там від сили є 29 депутатів. Одразу після виборів я пропонував варіант як розділити посади в обласній раді, щоб було чесно. Наприклад, за «ЄС» люди найбільше проголосувати, то їхня посада голови. «Слуга Народу» — друге місце, то посада першого заступника їхня. І так далі. Ми ж представляємо усіх виборців. Але після цих слів колеги мені сказали, що у мене мало політичного досвіду і я розповідаю про утопію.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також