Нова рада Рівного: домовленості буксують

4360 0

Ми у соцмережах:

Перший робочий день

Несподівана перемога Олександра Третяка на виборах голови внесла певне сум’яття в усталене бізнесове життя «простих» рівнян без владних повноважень, але із зв’язками з попередниками у міськраді. Кажуть, тими днями не до одного телефонували із запитанням — як вийти на Третяка? Та виявилося, що й новий голова уміє домовлятися — свідчення тому його пропозиція проголосувати на секретаря міськради за Віктора Шакирзяна. Коли ж депутати в залі підтримали цю кандидатуру, стало зрозуміло, хто надалі ухвалюватиме рішення в міській раді.

Перша сесія нової Рівненської міської ради розпочалася 3 грудня зранку з урочистої частини у міському Будинку культури і продовжилась о 16-й годині вже в робочій обстановці в сесійній залі. У порядку денному того дня було одне лиш питання — обрання секретаря Рівненської міської ради. Голова запропонував на секретаря кандидатуру свого конкурента в другому турі виборів — Віктора Шакирзяна, який хоч і не добрав голосів, щоб стати головою, але зранку отримав посвідчення депутата міської ради, бо був також і першим у списку депутатів партії «Рівне Разом». Проголосували за це рішення 26 депутатів від партій «ЄС», «Рівне Разом», «Свобода» та «За майбутнє», таким чином продемонструвавши, якою є більшість у раді і від кого залежатиме прийняття рішень.

Щоб ви розуміли, секретар міськради — це не та людина, яка заварює каву голові, це друга за значимістю посада у місті. Зокрема, у разі відсутності голови саме секретар виконує його обов’язки.

Під час першої сесії нової ради

Олександр Третяк, пропонуючи Шакирзяна на секретаря, намагався подати це як жест доброї волі, пояснюючи: «Ця людина друга за кількістю голосів виборців після мене». Та зрозуміло було, що рішення це — компромісне, бо без політичних домовленостей Третяк із його фракцією з «ЄС» мало чого вартий. Тож Шакирзян був цікавий підтримкою своїх колег з фракції «Рівне Разом». До того ж, кажуть, домовленості такі були досягнуті у Києві, нібито за участі Петра Порошенка та Романа Куриса, і спущені для виконання рівненським партійцям.

З семи партій, представники яких отримали мандати депутатів, поза грою залишились партія «Голос», «Батьківщина» та «Слуга народу». Саме вони демонстративно й не голосували за секретаря Шакирзяна. Але така позиція на прийняття рішення ніяк не впливала.

Продовжили свою роботу депутати у вівторок зранку. Завбачливо внісши у порядок денний, по суті, знову одне лиш питання — обрання голів депутатських комісій та затвердження їхнього складу. Але попередніх кількох днів для того, щоб досягти домовленостей із кандидатурами, виявилось недостатньо. У засіданні оголосили одну перерву, потім другу. Але керівники фракцій домовитись ніяк не могли. Тож взяли паузу аж до 16-ї години.

Кажуть, головним проблемним питанням було — хто ж очолить земельну депутатську комісію. Нібито головою саме цієї комісії дуже хотіли бути депутат від «Рівне Разом» Святослав Стельмащук та депутатка від «ЄС» Людмила Туровська. Свою кандидатуру пропонувала й фракція «За майбутнє» — депутата Мар’яна Году, погрожуючи у разі непідтримки його вийти з більшості. Оскільки ламати коаліцію ніхто не хотів, то Стельмащук з Туровською були змушені поступитися.

Загалом замість восьми депутатських комісій було утворено шість. Три з шести комісій дісталися депутатам «ЄС». Головою «бюджетної» став Павло Алексєвич, комісія з підтримки бізнесу відійшла до Тамари Тимощук, комісія з регламенту, духовності та освіти — Тарасу Обоїсті. Земельну комісію відстояв Мар’ян Года («За майбутнє»), комісію з питань охорони здоров’я очолив «свободівець» Юрій Осіпчук, який раніше керував обласним управління охорони здоров’я. «Рівне Разом» дісталося головування в комісії з питань ЖКГ, її очолила Катерина Марчук.

Обравши голів постійних комісій, депутати знову зробили перерву в сесійному засіданні — на два дні. Сьогодні на сесії знову розглядатиметься кадрове питання — йтиметься про затвердження заступників міського голови. І вже зрозуміло, що процес цей мине не гладко.

Днями хтось поширив чутку, що колишній міський голова Володимир Хомко може стати заступником з питань ЖКГ — пізніше, щоправда, він сам це заперечив. Говорять і про депутатку обласної ради Світлану Богатирчук-Кривко, яка може стати одним із заступників міського голови.

— Партії з більшості претендують на посади моїх заступників, — розповів міський голова Олександр Третяк. — Однак досі триває узгодження всіх кандидатур. Ведуться перемовини і визначення кращих фахівців. Особисто я хочу обрати таких людей, з якими керуватиму містом наступних п’ять років. Щодо Володимира Хомка, то я ніколи не розглядав його на посаду свого заступника, а кандидатура Світлани Богатирчук-Кривко справді є серед претендентів.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також