Нові штами SARS-CoV-2

351 0

Ми у соцмережах:

Нові штами SARS-CoV-2

З початку пандемії COVID-19 Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) регулярно оцінює, чи призводять нові варіанти SARS-CoV-2 до змін у трансмісивності, клінічній картині та тяжкості COVID-19, а також чи впливають вони на контрзаходи.

SARS-CoV-2, вірус, який викликає захворювання COVID-19, мав серйозний вплив на здоров'я людей у всьому світі. Специфічна противірусна терапія для лікування SARS-CoV-2 відсутня. Ключовим фактором боротьби з вірусом стала можливість системи охорони здоров'я окремих країн налагодити ефективну програму протидії йому, яка включає діагностику, терапію та вакцинацію. Складно переоцінити також і роль застосування діагностичних наборів для виявлення РНК коронавірусу SARS-CoV-2 методом ОТ-ПЛР https://biocor-tech.com/ru/projects/biocore-sars-cov-2

З початку пандемії COVID-19 Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) регулярно оцінює, чи призводять нові варіанти SARS-CoV-2 до змін у трансмісивності, клінічній картині та тяжкості COVID-19, а також чи впливають вони на контрзаходи.

Повідомлення про мутацію D614G і поява нових варіантів вірусу в Данії, Великобританії і ПАР викликали інтерес і заклопотаність медиків. Зараз у всьому світі циркулюють кілька варіантів SARS-CoV-2. Найпомітніші нові штами вірусу з'явилися восени 2020 року.

У цей період у Великобританії був виявлений новий штам SARS-CoV-2 (відомий як 20I/501y.V1, VOC 202012/01 або B.1.1.7) з великою кількістю мутацій. Пізніше він був виявлений в багатьох країнах світу, зокрема, в кінці грудня 2020 року штам B.1.1.7 було виявлено в США. У січні 2021 року вчені з Великобританії повідомили про виявлення нових даних, які вказують на те, що ризик смерті від штаму B.1.1.7 перевищує аналогічний показник інших варіантів вірусу. Водночас, щоб остаточно підтвердити цей висновок потрібні додаткові дослідження.

У Південній Африці інший варіант SARS-CoV-2 (відомий як 20h/501y.V2 або B.1.351) виник незалежно від B.1.1.7. Штам має деякі загальні мутації з B.1.1.7. Випадки захворювання цим штамом були виявлені в багатьох країнах за межами ПАР. В кінці січня 2021 року він був виявлений в США.

Восени 2020 року в Бразилії був виявлений штам SARS-CoV-2 P.1, який вперше був ідентифікований у чотирьох мандрівників з Бразилії, які були протестовані під час звичайного скринінгу в Міжнародному аеропорту Токіо (Японія). Цей штам має 17 унікальних мутацій, у тому числі три в рецепторно-зв'язувальному домені спайкового білка. Цей варіант був виявлений в США в кінці січня 2021 року.

Заходи у відповідь

Вчені працюють над тим, щоб дізнатися більше про ці штами, щоб краще зрозуміти, наскільки легко вони можуть передаватися, а також визначити ефективність вакцин проти них. Швидко з'являється нова інформація про вірусологічні, епідеміологічні та клінічні характеристики цих штамів.

Влада постраждалих країн проводить епідеміологічні та вірусологічні дослідження для подальшої оцінки трансмісивності, тяжкості, ризику реінфекції та реакції антитіл на нові варіанти. Оскільки одна з мутацій (N501Y), виявлена у варіантах VOC 202012/01 і 501Y.V2, знаходиться в рецептор-зв'язувальному домені, зусилля спрямовані на дослідження нейтралізувальної активності сироваток пацієнтів, яких було вакциновано і які одужали. Ці дослідження нарази тривають.

Геномні дані варіантів VOC 202012/01 і 501Y. V2 були зібрані медиками й владою окремих країн і завантажені на цифрову платформу ініціативи GISAID (Глобальна ініціатива з обміну даними про пташиний грип). Геномний нагляд за вірусом триває у всьому світі:

• влада окремих країн, які повідомили про різні варіанти вірусу, проводить посилений відбір проб з метою визначення широти кола циркуляції нових штамів;

• наукові групи вивчають вплив мутацій на потенціал реінфекції, вакцинацію, діагностичне тестування, тяжкість інфекції та трансмісивність;

• дослідники та державні органи працюють з ВООЗ, зокрема, співпрацюють з членами Робочої групи ВООЗ з еволюції вірусу SARS-CoV-2 з метою оцінки епідеміологічних, модельних, філогенетичних та лабораторних результатів у міру отримання результатів.

Разом з владою окремих країн ВООЗ проводить роботу щодо зміцнення та адаптації наявних систем епідемічного нагляду для оцінки небезпеки потенційних варіацій вірусу. Зокрема, шляхом систематичного клінічного та епідеміологічного нагляду, створення потенціалу генетичного секвенування, та надання доступу до міжнародних служб секвенування для посилання зразків для секвенування та філогенетичного аналізу;

Інтенсивність інформування про ризики та залучення громадськості були істотно розширені. Ці дії мають на меті роз'яснити небезпеку штамів SARS-CoV-2 для національних систем охорони здоров'я, підкреслити важливість підтримки постійних профілактичних заходів щодо зниження передачі інфекції, зокрема, носіння засобів індивідуального захисту особи, гігієни рук та етикету кашлю, дотримання фізичної дистанції, забезпечення ефективної вентиляції та уникнення людних місць.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також