Об’єднали департаменти. Що буде з субсидіями на Рівненщині?

1678 0

Ми у соцмережах:

Об’єднали департаменти. Що буде з субсидіями на Рівненщині?

З початку серпня Віталій Ліпський, рідний брат нинішнього очільника осередку партії «Слуга народу» на Рівненщині, керує новоствореним у Рівненській ОДА департаментом. Нову структуру з довжелезною назвою «зліпили» з департаменту соцзахисту та управління молоді та спорту — не так з практичною метою, як з політичною.

У міністерстві начебто рішенням керівництва ОДА невдоволені — навіть попереджали про ймовірне зупинення виплати пільг, житлових субсидій, різних видів соціальної допомоги та компенсацій. Та повертатися до старої зрозумілої моделі поділу структурних підрозділів на майдані Просвіти не планують.

Офіційно створення нової структури на чолі з паном Ліпським пояснили необхідністю удосконалити та оптимізувати структури облдержадміністрації. Насправді об’єднати хотіли також з дещо інших, більш прагматичних причин — позбавити посади директора департаменту соцзахисту Олексія Шамака, звільнити якого «по-хорошому» виявилося справою непростою. Загалом звільнення чиновників — справа марудна та нелегка, а що головне — програшна у судах. Тому якщо поновлюватися ніде, бо посада ліквідована, то і шансів програти справу та виплачувати компенсацію «за вимушений прогул» значно менше.

Без роботи Олексій Шамак не залишиться: минулої п’ятниці депутати обласної ради обрали його новим директором Здолбунівського геріатричного пансіонату — з терміном контракту на три роки. Частина його підлеглих у департаменті соцзахисту також мала б залишитися без роботи, проте в ОДА нині запевняють, що звільнень не буде. Ймовірно, причиною «зберегти кадри» стала відмова депутатів виділити близько півмільйона гривень обласного бюджету на компенсацію для звільнених працівників.

Окрім того, похитнув публічні позиції новоствореної структури опублікований у телеграм-каналі лист міністерки соціальної політики Марини Лазебної, яка просила керівництво Рівненської ОДА переглянути рішення про створення об’єднаного департаменту «з метою уникнення соціальної напруги». В опублікованому листі йшлося, що реорганізація «призведе до зупинення виплати пільг, житлових субсидій, різних видів соціальної допомоги та компенсацій», оскільки субвенція з держбюджету спрямовується саме департаментам соцзахисту як розпорядникам коштів.

Сергій Подолін, перший заступник голови Рівненської ОДА:

— Об’єднання структурних підрозділів ОДА — це прерогатива керівництва облдержадміністрації, але, справді, ми зверталися до профільних міністерств — зауважень і заперечень не отримали. Об’єднаний департамент наразі на стадії реєстрації. Фінансування на нього не збільшуватиметься. Можливо, буде десь і економія, тому що у тому ж кількісному штаті департамент буде виконувати більше функцій. Усім працівникам департаменту соцзахисту і управління молоді та спорту запропоновано вакансії у новоствореному департаменті.

А питання, чи буде затримка соціальних виплат, було основним, коли ми розглядали рішення про створення нового департаменту. Ми пропрацювали все з департаментом фінансів і впевнені, що при реєстрації і реорганізації підрозділу соціальні виплати будуть продовжені на якісному рівні.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також