Є люди, які все життя їдять, щедро присмачуючи їжу гострим перцем. Хоч і застерігають, що такий раціон неодмінно допровадить їх до кабінету гастроентеролога. Та виявляється, перець сам по собі не здатен спровокувати виразку шлунка.
Гостроти перцю чилі надає олієвмісна речовина — капсаїцин. Чим більше його в перці, тим більше цей плід буде пекучим на смак.
Проблеми можуть виникнути, якщо ви: не звикли споживати різноманітні прянощі, а тут раптом вирішили переглянути свої вподобання; якщо у вас вже є захворювання шлунково-кишкового тракту; маєте вроджену підвищену чутливість до капсаїцину; з’їли за один присіст багато продуктів, що містять капсаїцин.
Капсаїцин має унікальну здатність активізувати теплові рецептори у шкірі. Він обманює нашу нервову систему, змушуючи її думати, що тіло перегрівається. У мозок надходить сигнал про активацію механізму охолодження. Ось чому наш язик відчуває не тільки смак гострої їжі, а й болісне печіння.
Гостра їжа може викликати подразнення, запалення та біль. Організм може сприйняти капсаїцин як токсин і спробувати позбутися його. Як результат — біль та печіння у животі й грудях, головний біль і сильна блювота. Вживання надзвичайно гострої їжі може навіть спричинити фізичні ушкодження та настільки інтенсивний біль, що вам доведеться звернутися по невідкладну медичну допомогу. Шлункова кислота, яка міститиметься у блювотних масах, може обпекти слизову стравоходу й горла.
А от чутки про те, що гострий перець «пропалює дірки» у слизовій шлунка та дванадцятипалої кишки, не відповідають дійсності. Сама собою перчена їжа не підвищує ризику розвитку виразкової хвороби. Згідно з результатами лабораторних досліджень, вона, навпаки, зупиняє ріст бактерії H. pylori, яка є головним винуватцем появи виразок шлунково-кишкового тракту. Капсаїцин також запобігає утворенню надмірної кількості соляної кислоти (однієї з основних складників шлункового соку), оскільки має лужну реакцію, протилежну дії кислоти.
Але якщо у вас уже є виразка, слід уникати вживання гострих продуктів. Нові виразки не з’являться, а от стан тих, що є, може погіршитися.
Якщо ж після вживання перчених продуктів у вас з’явилися серйозні симптоми, слід негайно звернутися по медичну допомогу.
Але якщо у вас просто сильно пече в роті, сльозяться очі й тече з носа? Не тягніться по склянку води. Оскільки капсаїцин — олієвмісна речовина, вода не допоможе зменшити больові відчуття. Вона лише поширить їх за межі рота на губи та шкіру навколо. Як «вогнегасник» краще застосовувати хліб; лимонад; молоко.




