Обійняти історію

3793 0

Ми у соцмережах:

Обійняти історію

Найстаріше дерево України — 1360-річний дуб — росте на Рокитнівщині. Є на Рівненщині й інші дерева, які росли ще за часів Великого князівства Литовського і під якими сиділи царі та українські гетьмани. Таких старожилів нині оберігають. Зокрема, й від туристів, які люблять обіймати велетнів, бо ж енергетика під ними особлива. Причому, чим більше дерево, чим воно старіше, тим потужніше впливає на людину.

Дуб-старожил росте в урочищі "Юзефинська дача", що поблизу села Глинне, майже на кордоні з Білоруссю. Його називають "деревом князя Ігоря", бо він ріс, коли на Поліссі дружина князя збирала данину. Понад восьмиметровий стовбур дуба ледве обхоплюють п'ятеро людей, а у висоту дерево — 20 метрів. — Людей до дуба приїздить чимало, - розповідає Юрій Карповець, голова Глиннівської сільської ради. — Я й сам часто до нього приходжу. Енергетика там дуже сильна. Посидиш трохи — і спокійніше на душі стає, сили більшає. Місце там справді благодатне. Бо ж і монастир поруч, а над самим дубом, розповідають, у давнину бачили хрест, і образ Божої Матері з'являвся. Ростуть в цьому урочищі, яке раніше належало князям Радзивілам, й молодші, 600-700-літні дуби, старовинна сосна Веймутова та декілька понадстолітніх ялин.

 

Діброва заспокоїть душу

Біоенергетики стверджують, що дуб заряджає людину активною енергією, заспокоює душу. Прогулянки по діброві нормалізують кров'яний тиск, роботу серця і нервової системи. Така діброва є у Березнівському районі — дуби, яким по 200-300 років, ростуть над річкою Стави. Є 250-річні дуби і на Дубенщині — ростуть вони в урочищі "Олександрівка". Ровесники дубенських дубів є на Дубровиччині неподалік села Великі Озера, на Костопільщині — в Рокитнянській діброві та урочищі "Сосново-дубові насадження", на Острожчині — в урочищі "Острожчин" у Хорівському лісництві, а також 200-літні дубові гаї на території Оженинської та Плосківської сільських рад, у Рівненському районі — у Клеванському парку. А на подвір'ї дубенчанина зберігся дуб, якому близько 700 років. Він має понад 6 метрів обхвату стовбура, а висотою — понад 30 метрів. Два шестисотлітні дуби ростуть у Висоцьку Дубровицького району, обидва в обхваті більше шести метрів. Ще один 600-річний дуб є у Дублянському лісництві на Млинівщині — за легендою, під ним сідали перепочити Богдан Хмельницький, Петро Перший та Катерина Друга. Дуб-велетень є на Демидівщині. Вчені нарахували йому понад 560 років. Росте він неподалік Хрінників — посеред лісу його важко знайти, але це місце притягує туристів. Навколо дуба-велетня, який у висоту має 30 метрів, ростуть і дуби, яким по 100-200 років. Поблизу Городоцького монастиря у Рівненському районі росте 350-річний дуб. Його оточують 200-річні ясени та липи, а також старовинні граби та клени.

 

Липа допомагає думати

Сидячи під липою, люди спершу відчувають важкість, стверджують біоенергетики. Проте і це дерево має лікувальні властивості, особливо влітку, а взимку — більше допомагає думати. На Рівненщині старих лип чимало. Так, 200-річна липа серцелиста, яка має обхват стовбура понад три метри, росте у самому центрі Березного. До слова, поблизу липи росте її ровесник — гіркокаштан звичайний, привезений із Балкан. Дві 250-літні липи є поблизу джерела у селі Рясники Гощанського району. А на Здолбунівщині віковічні липи ростуть у двох місцях. Дві 300-річні липи серцелисті є у центрі Дермані-ІІ. Їх посадили ще кріпаки поблизу стін Свято-Троїцького жіночого монастиря. А у селі Уїздці збереглося кілька 350-річних лип, які свого часу утворювали цілу алею в селі. У цьому ж селі на вулиці Шкільній росте 600-річна липа. Найстаріша ж липа на Рівненщині — у селі Грози Острозького району. Їй — понад 700 років. Дерево має 25 метрів висоти, а його стовбур — шість метрів шириною. У селі Хорів цього ж району росте ще одна древня липа, якій уже понад 600 років. Її можна знайти у шкільному саду, де вона найвища серед дерев — 15 метрів.

 

Там, де сосни по 40 метрів

Понад 200-річна сосна, яку називають Микитиною, росте поблизу хутора Ведмежа на Березнівщині. Свою назву 22-метрова сосна отримала від господаря будинку, поруч з яким росла. Місцеві жителі розповідають, що дерево лишилося від первісного лісу, викорчуваного наприкінці ХІХ століття. А на Костопільщині є ціле урочище, де ростуть 150-200-літні сосни. Висота сосен там — понад 40 метрів, а в діаметрі вони — метр. 220-250-річні сосни висотою до 40 метрів ростуть в урочищі "Відпочинок" у Рокитнівському районі. До речі, сосна — дерево спокою і висоти духу. Кажуть, якщо посидіти під старою сосною, то можна віднайти відповіді на багато запитань і зробити вирішальний для себе вибір. Енергія сосни допомагає позбутися нервових розладів та стресу. Окрім того, соснові ліси корисні для органів дихання.

 

Найстаріша тополя в Європі й досі росте на Гощанщині

У селі Угольці Гощанського району є 400-літня тополя — найбільша в Україні і найстаріша в Європі. Її висота — 27 метрів, а обхват стовбура — понад дев'ять метрів. До того ж, дерево досі росте. — Тополя, яку місцеві мешканці називають "осика", оповита багатьма легендами, — розповідає краєзнавець Леонід Рокунець, який відкрив для України це дерево. — У місцевих жителів із покоління в покоління передається переказ про те, що під нею молився сам гетьман Богдан Хмельницький зі своїми козаками. Адже біля села був і зараз є міст через Горинь. Саме по ньому йшли козаки на битву з поляками. В той час дереву було уже понад 100 років. Під час другої світової війни дерево слугувало своєрідним спостережним пунктом. На ньому висіла велика залізнична рельса, біля якої сидідів вартовий, і у разі загрози бив по ній металевим прутом, сповіщаючи про небезпеку.Тоді мешканці з малими дітьми втікали за Горинь. Нині тополю облюбували наречені. Вважають його символом вічного кохання. Чимало на Рівненщині й інших порід дерев, яких можна віднести до старожилів. На Костопільщині збереглися 150-річні граби, а на Млинівщині — єдиний на Рівненщині бук, якому понад 200 років. На залізничній станції у Радивилові росте унікальна 150-річна гледичія триколючна. Її діаметр — менше метра, проте у висоту вона — понад 27 метрів. Батьківщина дерева — Північна Америка. У Шубкові Рівненського району росте 300-річний гіркокаштан. Дерево має три стовбури, висоту — понад 30 метрів. Окрім того, старовинні гіркокаштани ростуть поблизу Городоцького монастиря. А у парку ім. Шевченка Дубного є 300-річний 30-метровий ясен. До речі, ясен, кажуть біоенергетики, допомагає зрозуміти наше призначення і навіть зазирнути у майбутнє. Проте довго сидіти під цим деревом не можна. Воно може принести фізичну втому та відчуття спустошеності. А от тополя, наприклад, стверджують біоенергетики, не віддає, а лише забирає емоції. Проте не позитивні, а негативні. Дерево корисне для великих міст, бо є своєрідним санітаром мегаполісів — вбирає у себе негативну енергію.

 

Найбільше старих дерев у Рівному — біля музею

Найстаріше дерево Рівного росте у парку ім. Шевченка — 400-річний дуб добре зберігся, бо про нього дбають. У цьому ж парку росте клен гостролистий, якому понад сто років. Найбільше старих дерев — поблизу краєзнавчого музею. Там і 340-річна липа серцелиста, і шість ясенів, яким по 160 та 110 років, і понадстолітній клен. Окрім того, п'ять 170-літніх лип ростуть на перетині вулиць Хвильового та Гребінки, а їхня ровесниця — поблизу діагностичного центру, посеред тротуару на перехресті вулиць 16 Липня та Драгоманова. Окрім того, дві 170-літні липи є на території Свято-Успенського храму на вулиці Шевченка. Є у Рівному і два 300-річних дуби: на перехресті вулиць Остафова та Гребінки, а також на території дитячого садка на вул. Гоголя, 14. Загалом у Рівному екологічний центр при Палаці дітей та молоді нарахував 31 дерево-старожил.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також