«Обмежено придатні» на Рівненщині теж будуть служити

14958 0

Ми у соцмережах:

«Обмежено придатні» на Рівненщині теж будуть служити

Багатьом чоловікам тепер наново доведеться пройти військово-лікарську комісію, і зробити це потрібно буде до 4 лютого 2025 року. Адже в Україні скасували статус «обмежено придатних» до військової служби. Раніше таку відмітку отримували ті, хто має серйозні захворювання або поранення. Тепер чоловікам можуть запропонувати інші варіанти служби. Що змінилося для тих, хто раніше мав такий статус, пояснює

— Сьогодення диктує нові умови: є зміни щодо проходження військово-лікарської комісії військовозобов’язаними. Згідно з останніми нормами, медогляд, який пройдено під час ВЛК, дійсний один рік. Тобто комісію потрібно проходити один раз на рік. Чи всім обов’язково проходити ВЛК? Чоловікам віком від 18 до 60 років, яким потрібно оновити персональні військово-облікові дані, треба пройти військово-лікарську експертизу, щоби встановити: придатні вони до військової служби чи непридатні. Оці нові зміни набули чинності 4 травня. Раніше був статус «обмежено придатні», тепер такого немає, а є: придатні до служби у військах забезпечення, у вищих військових навчальних закладах, у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. І всім, хто раніше мав статус «обмежено придатні», потрібно протягом 9 місяців пройти повторний медичний огляд.

Теоретично, людина може відмовитися проходити ВЛК, це не примусовий захід. Але маємо розуміти, що ВЛК — це така комісія, яка робить оцінку стану здоров’я військовозобов’язаного саме на момент проходження ним медичного огляду. ВЛК не бере на себе повноваження почати його обстеження, медичну історію. Зазвичай, якщо приходять хронічні хворі, то вони вже попередньо десь обстежуються і лікуються. Та якщо потрібно, якщо щось виявляється під час військово-лікарської експертизи — якісь важкі або незрозумілі випадки, то ВЛК направляє на додаткове медичне обстеження.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також