Образив вчительку? Штраф заплатять батьки

2452 0

Ми у соцмережах:

Образив вчительку? Штраф заплатять батьки

26 народних депутатів, серед яких і рівненський Віталій Корчик, пропонують запровадити штрафи за моральне чи фізичне насильство над педагогічними працівниками. Як з боку учнів та їхніх батьків, так і колег.

Нардепи пропонують ввести до Кодексу України про адміністративні правопорушення статтю щодо «погроз, образ, переслідування» педагогів. І передбачити штрафи — від 5100 до понад 20 тисяч гривень. Такі штрафи стосуються дорослих. Якщо вчительку ображатиме учень (чи учні) від 14 до 16 років, то їх також притягнуть до відповідальності. Щоправда, штраф від 5100 до 10200 грн за них сплатять батьки.

Пропонують народні депутати також ввести в Кодекс про адмінправопорушення статтю щодо «розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв або вживання наркотичних засобів, психотропних речовин чи їх аналогів у закладах освіти». Якщо зміни до законодавства ухвалять, то за пиятику у школі чи за появу там напідпитку штрафуватимуть на 10,2 тис. грн. А за повторне порушення протягом року — на 20,4 тис. грн.

Віталій Корчик, народний депутат України, який пройшов до Ради за списком «Народного фронту»:

— Є часті приклади по всій Україні, коли батьки вриваються до школи і, часто навіть не розібравшись у ситуації, починають конфліктувати. Був випадок, коли мама учня, будучи напідпитку, побила жорстоко вчительку. Було, що учні з ножицями напали на вчительку. Випадки агресії до педагогів, які демонструють принизливе ставлення до професії, потрібно викорінити. Законопроект, який ми запропонували, як на мене, потрібно якнайшвидше виносити на голосування.

Наталія Сосюк, директорка Рівненського обласного наукового ліцею-інтернату:

— Я працюю у закладі, де знущань над вчителями немає. У нас своя філософія — ми вчимо поважати честь та гідність кожного. Проте, судячи з новин, учитель сьогодні потребує певного захисту, бо в інших школах є випадки приниження і навіть бійок. Якщо є соціальний захист дитини, то має бути і соціальний захист учителя.

Григорій Таргонський, начальник обласного управління освіти:

— У нас є задавнений конфлікт у Березному, де вчителька однієї із шкіл (уже звільнена, але вона судиться за поновлення) вважає, що директор закладу нацькував колектив на неї. Проте на Рівненщині образи у бік вчителів чи знущання над ними не мають масового характеру. Поодинокі факти, очевидно, є, але до нас по допомогу ніхто не звертався, хоча в області — близько 19 тисяч вчителів.

Проте розкажу за свій досвід. Коли я навчався у школі (а мені вже 50 років), мій однокласник знущався над однією вчителькою, яка не могла себе «поставити». У той же час, з іншими вчителями подібного не виникало. Не виключаю, що такі вчителі є і досі: у них не виходить працювати з дітьми, але іншого застосування для себе вони не можуть знайти. Не всі вчителі сильні, й не всі учні погані. Якщо є погроза вчителю, він може написати заяву до поліції й без цього законопроекту. Але світ змінюється, вводяться нові поняття, як булінг, мобінг, і якщо законодавці винесли подібний проект закону, отже, мають на це підстави.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також