Одним — на стільці, іншим — на пам'ятники

1336 0

Ми у соцмережах:

Одним — на стільці, іншим — на пам'ятники

Сьогодні міська рада Рівного розподілятиме вільні залишки — це кошти, що не були використані міськими управліннями торік і тепер стали бюджетом розвитку. Загальна сума — понад 200 мільйонів гривень. Бюджетна комісія збиралася кілька разів, бо довго не могла домовитися щодо остаточних видатків: кому, скільки і на що виділити грошей. Остаточне рішення про розподіл коштів прийматимуть сьогодні на сесії.

Найбільше коштів з бюджету просять управління ЖКГ — 68,4 млн., яке запланувало капремонти та реконструкції багатьох об'єктів, та управління транспорту — 40 млн., яке хоче на ці гроші оновити тролейбусний парк. Управління економіки потребує 27 мільйонів — зокрема, на завершення капремонту будівлі на вул. Поштовій, 2. Управління культури та туризму запланувало капітальні ремонти музичних шкіл, поповнення бібліотечного фонду, а також закупити різного обладнання для МБК і ПК «Текстильник», встановити пам'ятник Георгію Косміаді, реконструювати літню естраду у парку ім. Шевченка та добудувати в зоопарку вольєр для левів. А от найскромнішими виявилися потреби управління земельних відносин, яке просить 24 тисячі на купівлю двох комп'ютерів, управління комунальної власності, яке просить 19 тис. на придбання оргтехніки, та управління торгівлі, що на 17 тис. хоче купити нові шафи та стільці. Галина Кульчинська, заступник міського голови Рівного:

— Якщо кошти з бюджету розвитку на освіту (близько 15 млн. гривень) розподілені більш-менш пропорційно — зокрема, підуть на капремонти та реконструкції закладів, то з охороною здоров'я інакше. Дивуюся, що на проекти громадського бюджету раніше дали 10 мільйонів, в той час як на всю охорону здоров'я з бюджету розвитку піде всього 8 мільйонів гривень… І це коли є велика потреба медичних закладів у новому обладнанні! Так само потрібні кошти на зарплату медичних працівників. А ще цього року плануємо запроваджувати «електронні» картки пацієнтів по всіх лікувальних закладах міста. Для цього уже закуплено програмне забезпечення, а потрібно докупити ще комп'ютери.
Микола Бляшин, член постійної комісії з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю:
— Нам потрібно навчитися визначати пріоритети — це повинні бути стратегічний розвиток міста (в тому числі, залучення інвестицій та підтримка бізнесу), діти та освіта. Бо інакше це буде вже не бюджет розвитку, а бюджет проїдання. От управління ЖКГ витратить 21 мільйон гривень на благоустрій — від облаштування сміттєвих майданчиків до ремонту доріг. Для мене досі є загадкою, за яким принципом укладається цей перелік? Чому б не зробити кілька об'єктів, але капітально, замість розпорошувати кошти на два десятки? Або 1,3 мільйона гривень, які заплановано витратити на фонтан за кінотеатром «Україна» — чи в нас немає нагальніших потреб? Чимало суперечок було довкола сум, що просять рівненські спортсмени. Зокрема, футбольний клуб «Верес» розраховує отримати від міста один мільйон гривень. При цьому фінансового звіту за попередньо виділені кошти депутати так і не побачили. Як на мене, в майбутньому потрібно все-таки застосовувати програмно-цільовий метод. Тобто виділяти кошти не просто медичному закладу, а на конкретні послуги для пацієнтів, не на спортивний клуб — а на виховання певної кількості дітей у ньому, і так далі. В такому випадку використання бюджетних грошей легше проконтролювати. І мене дивує, чи всі інші депутати знатимуть, за що вони сьогодні будуть голосувати? Бо якщо вже бюджетна комісія вивчає ці розрахунки кілька днів, то що вже про решту колег казати. До слова, на сайті міської ради є лише проект рішення, і він містить далеко не повну інформацію по тому, що просять управління.
Олег Карпяк, голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю:
— Можна сказати, що ситуація з бюджетом розвитку подібна до минулого року. Найбільші витрати — це традиційно комунальна сфера. Наразі також маємо тотальне недофінансування управління у справах сім'ї, молоді та спорту, якому потрібні кошти на капремонти спортивних майданчиків, утримання підліткових клубів. По деяких управліннях, навпаки, бачу недоцільність використання коштів. Тому на засіданнях обговорюємо, з яких об'єктів певну суму можна зняти, а куди перекинути. Те, що з минулого року залишаються вільні кошти, свідчить лише про неефективне їхнє використання управліннями.
Записала Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також