Олександр Бабат: «Для мене головне — довіра людей, якою я дорожу найбільше»

1050 0

Ми у соцмережах:

Олександр Бабат

До дня «Х» залишається все менше часу. У неділю, 25 жовтня, в Україні відбудуться чергові й перші за новим виборчим законодавством місцеві вибори. Втретє балотується до Рівненської міської ради від ВО «Батьківщина» під першим номером по виборчому округу №5 діючий депутат Рівненської міської ради Олександр БАБАТ.

— Олександре Володимировичу, ширилися чутки, що ви більше не планували брати участі у виборах до міської ради.

— Чесно кажучи, я не хотів цього разу йти на вибори. Бути представником громади в органі місцевого самоврядування — надзвичайно відповідальне рішення. Тому воно повинне бути всебічно виваженим, адже йдеться про довіру людей. Але за останній місяць було дуже багато телефонних дзвінків від мешканців мого округу, які все ж таки переконали мене ще раз балотуватися в депутати до Рівненської міської ради. Обіцяти своїм виборцям нічого не хочу, вони знають: якщо постукати до мене у двері — вони завжди відчинені, й ми разом будемо думати, як вирішити те чи інше питання.

Отож погодився і йду в депутати Рівненської міської ради, як і раніше, від політичної партії «Батьківщина» першим у списку своєї сімки по виборчому округу №5.

— Ви двічі перемагали на виборах до Рівненської міської ради як депутат-мажоритарник, набравши найбільшу кількість голосів серед інших кандидатів. Якими пріоритетами керувалися у своїй депутатській діяльності?

— Перш за все, потрібно знати проблеми мешканців свого округу та постійно в міру можливостей допомагати в їхньому вирішенні.

Оскільки я є єдиним депутатом від свого округу, частину справ робив за власний кошт, а з деяких питань звертався за підтримкою до міського голови. Чимало моїх депутатських запитів увінчалися успіхом і втілилися в конкретні здобутки. Наприклад, благоустрій прибудинкових територій, ремонт і встановлення нових дитячих та спортивних майданчиків, які проводяться і в ці дні.

— Якщо вас двічі обирали депутатом по тому самому виборчому округу, то значить, виборці довіряють вам.

— Кожний голос виборця — це, перш за все, оцінка довіри та поваги. А це для мене дуже важливо. Я не є красномовним політиком, не вмію красиво та солодко говорити і обіцяти. Я менше кажу, а більше дію. Намагався бути доступним для людей та вирішувати їхні наболілі питання. Звичайно, діяльність депутата — це статус, але не потрібно забувати й про те, що це і надзвичайно титанічна праця.

Я завжди готовий вислухати як особисті, так і колективні звернення громадян та при потребі сприяти реалізації хороших ідей. Задля кращої комунікації здійснюю особистий прийом громадян в офісі. Під час прийому громадян вирішую питання не лише мешканців свого округу, але й інших, хто звертається за допомогою.

— Олександре Володимировичу, ви самі задоволені проробленою роботою на виборчому окрузі за останні п’ять років?

— Все, що я робив усі ці п’ять років, робив так, щоб міг відверто дивитися людям в очі. Я боявся єдиного — не виправдати довіри виборців і намагався докласти всіх зусиль, щоб не розчарувати людей.

— Ви жодним словом не обмовилися про свою благодійність і меценатство. Чому?

— Я не люблю хвалитись благодійністю. До подібних речей ставлюсь негативно. Допомагати потрібно тихо. Людині потрібна допомога, є можливість — допоможу чим зможу. Чимало справ зробив за власні кошти. Допомагає мені в цьому власний бізнес, яким займаюся з 1995 року.

— Кажуть, що у вас в робочому кабінеті на стіні зберігаються листи та подяки від мешканців вашого округу. Це правда?

— Правда. Я маю чимало різних нагород, подяк та грамот від різних організацій, але найдорожчі нагороди для мене — це листи у вигляді подяк від мешканців будинків мого округу. Головне, щоб мене поважали, були задоволені моєю працею — це для мене найважливіший момент. Моя перемога — це повага людей!

— Пане Олександре, ставши депутатом втретє, які основні напрямки визначите для роботи з виборцями?

— У людей багато різних проблем, і вони всі мені відомі. В силу можливостей ми їх вирішуємо разом. Але мені хотілося б більшого. Наприклад, щоб голови ОСББ зверталися з питання утеплення та модернізації житлових будинків за програмою «теплих» кредитів на умовах співфінансування 80% на 20%. Сірі та некрасиві будинки в кінцевому результаті перетворюються на справжні «лялечки», котрі зачаровують погляд. Та й не потрібно забувати про енергозбереження — платіжки за опалення будуть в рази менші.

Термомодернізація – в пріоритеті, бо це насамперед заощадження як бюджетних коштів, так і статків простих рівнян. І це не тільки плани і наміри, а є й конкретні справи. Ось, наприклад, як член постійної бюджетної комісії добився виділення мільйонних коштів з бюджету міста на ЗОШ № 12. Залишилось утеплити задні фасади школи та замінити дах, шкодую, що не встиг доробити за цю каденцію.

— У чому головна відмінність нинішніх виборів за новими правилами від попередніх?

— Ці вибори найскладніші на моїй пам’яті. Все надто заплутано, міські ради обиратимуться за пропорційною системою з відкритими списками. Це ускладнює кандидатові умови для перемоги. Наприклад, кандидат може отримати перемогу на окрузі за кількістю набраних голосів, а партія не подолає квоту, і він, таким чином, не проходить. Згідно з нинішньою виборчою системою, голос за партію (це перша графа бюлетеня) нарощує її «відсоток», що збільшує кількість отриманих партією мандатів у місцевій раді. Мінімально необхідний прохідний бар’єр для партій, нагадаю, становить п’ять відсотків. А вже у другій графі виборець може обрати конкретного депутата з обраного ним партійного списку, що підвищує шанси цього кандидата піднятися вгору в рейтинговому партією списку.

Однак кандидат зможе поліпшити своє місце у списку лише в тому разі, якщо набере певну кількість голосів, які віддадуть особисто за нього. Це не менше 25 відсотків від так званої виборчої квоти — кількості голосів виборців, необхідних для отримання одного депутатського мандата у раді.

Плюс запроваджено гендерну квоту на виборах.

— Олександре Володимировичу, я ніде по місту не бачу ваших білбордів і передвиборчої агітації. Вважаєте її неефективною?

— Я нещодавно їхав автомобілем з моєю 8-річною донькою, вона мене запитала майже це саме. «Тату, а чому у всіх білборди висять, а у тебе немає?». І я відповів не замислюючись: «Розумієш, доню, я хочу, щоб за мене не за гарні гасла та білборди голосували, а за мою реальну співпрацю з людьми». Вона посміхнулась і сказала: «Зрозуміла».

— Чи є у вас незмінне життєве кредо, якого ви непорушно дотримуєтесь?

— Так, звичайно. Моє життєве кредо, якого я намагаюсь завжди дотримуватись та не порушувати: «Менше слів, більше діла».

Спілкувалася Олена ГАЛИЦЬКА.

Передвиборча агітація


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також