Олександр Третяк: «Я досі міський голова Рівного»

4624 0

Ми у соцмережах:

Фото зі сторінки Фейсбук Олександра Третяка

Наприкінці цього тижня минає річний термін відсторонення Олександра Третяка з посади міського голови Рівного — за рішенням суду. Кореспондент РВ зустрівся з Третяком, щоб запитати — чи прийде він у понеділок до свого кабінету голови на третьому поверсі будівлі міськвиконкому.

— Розкажіть, чим ви займалися упродовж року, поки були відсторонені?

— Я впевнений, що ми маємо підтримувати українську армію. Тому я постійно перебуваю на контакті з нашими військовими. Зокрема, допомагаю їм технікою. Зараз це один з найбільш необхідних напрямків. Адже українські захисники потребують автомобілів, щоб мати змогу мобільно виконувати свої бойові завдання. Тому я задіяв власні контакти, привозимо на передову техніку зі США та Європи. Йдеться про «Хаммери» та повнопривідні автомобілі.

Фото зі сторінки Фейсбук Олександра Третяка

— Чи стежили ви за роботою ради і міськвиконкому?

— Звісно, я в курсі усіх основних подій, які впливають на життєдіяльність Рівного. Я постійно на зв’язку з місцевою командою «Європейської Солідарності». Працюємо, щоб рішення, які ухвалюють у міській раді, мали позитивний ефект для міста. Одне з останніх рішень, яке було ініційовано командою «Європейської Солідарності», — це створення центру психічного здоров’я на базі міської лікарні № 2. З перших днів війни я, як міський голова, розумів, що у нас будуть виклики, пов’язані з реабілітацією, лікуванням та підтримкою військових. Тому я давав доручення перепрофілювати роботу міської лікарні № 2, яка тепер більш зосереджена на роботі з військовими. На базі цієї медичної установи був створений реабілітаційний центр. З тих пір я тримаю руку на пульсі усього, що стосується діяльності цього центру. Я уже залучив спонсорів із-за кордону, щоб збудувати на базі лікарні № 2 спортивний майданчик для військових. Планую й надалі допомагати чим зможу.

Фото зі сторінки Фейсбук Олександра Третяка

— Скажіть, чи вважаєте ви себе міським головою?

— Громада Рівного офіційно обрала мене міським головою. І вибір людей не може перекреслити політично вмотивоване та незаконне рішення керівника Рівненського міського суду Петра Денисюка. Звісно, зараз я не ставлю підпис на бланках документів міської ради. Хоч я офіційно не виконую обов’язків міського голови, проте неформально я перебуваю з громадою. До мене звертаються люди з проханням допомогти, і я в міру своїх можливостей їм допомагаю. Можна офіційно не бути чиновником, проте уособлювати для людей того, кого вони обирали. Тому так, я вважаю себе міським головою. Офіційно я стану колишнім міським головою, коли вичерпається термін каденції міської ради цього скликання. Можливо, це буде раніше, можливо, пізніше, бо під час війни проводити вибори заборонено. Однак на даний момент цього ще не сталося.

— Ви зверталися до Конституційного Суду, щоб визнати незаконним своє відсторонення. Як триває цей процес?

— У понеділок, 26 серпня, Рівне відвідав міський голова Ессена Томас Куфен (Німеччина). Я особисто укладав з цим містом партнерські домовленості. З того часу в нас склалися дуже теплі та хороші відносини. Це місто багато допомогло для Рівного. Коли минулого року я був з офіційним візитом у Німеччині, то голова міського суду Рівного Петро Денисюк взявся мене судити. Його не зупинила моя відсутність. Хоч суд знав про мою офіційну поїздку до Німеччини, проте почали судити без моєї участі та не дали можливості захиститися. Оскільки мої права порушив міський суд Рівного, то я звернувся до Конституційного Суду. Тим не менше, «зелена» влада продовжує чинити тиск на суд у моїй справі. Вони чинили тиск на суд у Рівному, тепер чинять тиск на Конституційний Суд. Адже як тільки моя справа зайшла у Конституційний Суд, то представник Верховної Ради почав вимагати відвід судді Сергія Головатого. Буцімто, йому там щось не сподобалося. Колегія суддів відхилила це прохання. Коли це сталося, то Офіс Президента продовжив тиснути. На даний момент суддя Сергій Головатий уже не виконує своїх обов’язків судді, а моя справа «підвисла». І зрозуміло чому. Бо нині судова система перебуває у ручному управлінні керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, який здійснює свій вплив через свого заступника Олега Татарова. Відповідно, рішення по моїй справі досі відкрите.

Фото зі сторінки Фейсбук Олександра Третяка

— 31 серпня минає термін вашого відсторонення. Чи прийдете ви у понеділок до міської ради, щоб провести оперативну ранкову нараду, як це було раніше?

— Попри те, що моє відсторонення було політично вмотивоване та здійснене під тиском, проте я діятиму в правовій площині. На даний момент мої трудові взаємовідносини з міською радою тимчасово призупинені рішенням суду. Моя трудова книжка знаходиться у мене на руках. Зараз у мене немає змоги так легко повернутися на посаду. Я не можу це зробити через прогалини в законодавстві. Адже коли минає термін відсторонення, то рішення суду автоматично не повертає Олександра Третяка на посаду міського голови. Бо така процедура відсутня у законодавстві. Для того, щоб я повернувся на посаду міського голови, потрібне рішення Конституційного Суду про моє незаконне відсторонення. Тому я очікуватиму це рішення або ж подаватиму в суди інших інстанцій.

Чим будете займатися, поки триватимуть судові процеси?

— Всі мої дії думки зараз спрямовані на підтримку української армії. Допоки воїни тримають фронт, то ми існуємо як країна. Тому я залучаю своїх друзів та партнерів, щоб допомагати нашому війську. Ви могли бачити, що я ніколи не оголошував ніяких благодійних зборів коштів серед людей. Адже прекрасно розумію, що люди через війну і так обмежені у фінансах. Рівнянам зараз і без того важко. Саме тому я намагаюся залучати лише підтримку людей з-за кордону. Цим і надалі займатимусь.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також