Остання гастроль Авакова

1534 0

Ми у соцмережах:

Остання гастроль Авакова

Масштабні навчання рятувальників, військовослужбовців, правоохоронців та медиків, що проходили у Рівненській області, завершилися несподівано. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у вівторок вдень, відвідуючи рівненський полігон та відкриваючи нове пожежне депо в місті, широко посміхався у телекамери. А ввечері того ж дня, повернувшись до Києва, подав у відставку. Ні словом не згадавши про свій намір, перебуваючи на Рівненщині. І поки депутати Верховної Ради голосуватимуть за його відставку, ми спробували прослідкувати зустрічі та заяви міністра перед тим, як він офіційно повідомив про звільнення.

Нагадаємо, що іще в червні 2019 року в Рівному збирали підписи за відставку Арсена Авакова. Приводом стали дії поліцейських у Переяславі-Хмельницькому, де вони в стані сп’яніння випадково застрелили п’ятирічну дитину. Тоді такі підписи збирали по всій Україні. Арсен Аваков тоді заявив, що не подаватиме у відставку.

За день до приїзду на масштабні навчання на Рівненщину він зустрівся із заступником помічника держсекретаря США і тимчасовим послом США в Україні Джорджем Кентом. Після цього деякі авторитетні журналісти припустили, що Кент знайшов переконливі аргументи, щоб переконати міністра подати у відставку. Наприклад, запевнив, що його не включать до санкційного списку.

Вже наступного дня, 13 липня, проросійське інтернет-видання Страна.ua, посилаючись на власні джерела, повідомило, що Аваков може піти у відставку після поїздки на Рівненщину. Буцімто у Верховній Раді на вечір того ж дня президент Зеленський збирає фракцію «слуг народу», щоб обговорити питання відставки Арсена Авакова з посади голови МВС. Це виявилося правдою.

Арсен Аваков прибув на Рівненщину близько полудня і спостерігав за спільними навчаннями на полігоні ДСНС в Городищі. Пізніше з власних джерел «Рівне Вечірнє» дізналося, що саме він віддав розпорядження послати рятувальний гелікоптер з Рівненщини на Житомирщину. Там у місті Новоград-Волинський київський військовослужбовець поранив 9-річного хлопчика з вогнепальної зброї, перед тим вживши алкогольні напої. Дитину в тяжкому стані довелося транспортувати повітряним шляхом до лікарні «Охматдит».

Після завершення навчань все ще міністр Арсен Аваков сказав:

— Хочу подякувати всім спеціалістам, які були тут присутні. Це близько 300 людей. Було задіяно 65 одиниць техніки. Це навчання готувалося, кожен відпрацьовував свою функцію. Ці навчання продемонстрували ефективність рятувальної авіації. Пункти авіаційної безпеки та цивільного захисту планують створити по всій державі, базуватимуться вони й на Рівненщині.

Потім міністр поїхав до Рівного, де урочисто відкрив нове пожежне депо і вручив рівненським рятувальникам ключі від 44 квартир. Сфотографувався зі щасливими пожежниками та їхніми дітьми. Ці фотографії згодом з’являться на його офіційній сторінці в Інстаграм.

Ні словом про те, що збирається залишити свою посаду, не обмовився. Зате прокоментував нелегальний видобуток бурштину на Рівненщині:

— Ми сьогодні якраз із головою обговорювали це питання. Більше нас цікавить відродження екосистеми, а ще друге питання — оподаткування. І це питання не є простим — ми вносили перший законопроєкт, щоб врегулювати це питання, у 2015 році, потім у 2017-му. Обидва рази Верховна Рада нас не підтримала.

Міністр спокійно повертається в Київ. І тут на Телеграм-каналі МВС з’являється повідомлення, що він подав у відставку. А згодом з’являється і пост міністра у Фейсбуці про це, проілюстрований його усміхненим лицем.

— Відповідно до частини першої статті 18 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» подав заяву про відставку з посади Міністра внутрішніх справ. Дякую команді МВС за роки спільної праці. Дякую кожному офіцеру, рядовому і службовцю! Маю честь! — зазначається в пості.

Тепер на черзі — голосування парламенту за його звільнення. У президента вже є кандидатура на цей пост — депутат ВР Денис Монастирський. Символічно, що останній день на посаді міністра Арсен Аваков провів саме в Рівному — місті, де був застрелений сумнозвісний Сашко Музичко. Саме Авакова тоді звинувачували в його смерті.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також