Жодного разу перевищення доз нітратів у свіжих овочах не було виявлено цього року на ринках Рівного. У цьому запевнив начальник міського управління ветмедицини Володимир Вільховий. Однак, за його словами, покупцям варто особисто пересвідчуватися у придатності до споживання цих продуктів, а для цього вимагати у продавців експертний висновок ветлабораторії, в якому вказується рівень нітратів. Рівень нітратів, який не завдає шкоди здоров’ю, у різних овочах різний.
Жодного разу перевищення доз нітратів у свіжих овочах не було виявлено цього року на ринках Рівного. У цьому запевнив начальник міського управління ветмедицини Володимир Вільховий. Однак, за його словами, покупцям варто особисто пересвідчуватися у придатності до споживання цих продуктів, а для цього вимагати у продавців експертний висновок ветлабораторії, в якому вказується рівень нітратів. Рівень нітратів, який не завдає шкоди здоров’ю, у різних овочах різний. Це зумовлено способом їх вирощування. Найбільшу допустиму дозу нітратів мають редиска та капуста білоголова. У редисці, вирощеній на відкритому грунті, їх має бути не більше 2000 мл/кг, на захищеному (в парнику) — 3000 мл/кг. Максимальна кількість нітратів у капусті може бути 900 мл/кг. А ось в огірках, вирощених на відкритому грунті, їх має бути найменше — 150мл/кг (у парниках — 400 мл/кг). Кожна партія зелених овочів, яка надходить на прилавки ринку, обов’язково перевіряється ветлабораторією. Тому, як зауважив п.Вільховий, ймовірність придбати недоброякісні овочі тут нижча, ніж на стихійних ринках, де продукти не перевіряють.