Незважаючи на холодну зиму, овочів на ринках та в супермаркетах Рівного продається вдосталь — і українських, й імпортних. Люди кажуть, що продається навіть картопля з азіатських країн і африканських. Але жоден місцевий чиновник не може назвати чітко, ні з яких країн, ні в якій кількості завозять до нас овочі.
Рівненська область і сама здатна прогодувати своїх мешканців і картоплею, й овочами. За даними головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, річний фонд споживання картоплі у нашій області становить 200 тисяч тонн, середнє виробництво — близько 900 тисяч тонн. Овочів вирощують у нас також більше, ніж споживають — відповідно, 215 та 155 тисяч тонн на рік. Голова Асоціації фермерів Рівненської області Дмитро Українець вважає, що тутешнім фермерам потрібна допомога міської та обласної влади, аби їхньої картоплі та овочів продавалося у Рівному більше, ніж зараз. — Наші фермери можуть повністю забезпечити потреби рівненських споживачів у картоплі, моркві, буряках, капусті, огірках різних сортів, — розповідає Дмитро Українець. — Вісім найбільших фермерських господарств області постачають свою продукцію в супермаркети Рівного, Києва та інших міст протягом 5-6 останніх років. Приміром, фермерське господарство «Вілія» Острозького району домоглося дуже високої врожайності капусти, а господарство «Влада» Млинівського району вирощує 36 її сортів. Деякі господарства мають договори на постачання овочів рівненським лікарням та дитсадкам і практично усі беруть активну участь у сільськогосподарських ярмарках, які регулярно відбуваються у Рівному. З традиційних для нас овочів є проблеми лише з вирощуванням помідорів у відкритому грунті: їм у нас забагато опадів і замало сонця, від цього вони хворіють і дають погані врожаї. Тепличні вирощувати дорого через високу вартість газу, тож помідори зараз продаються здебільшого завезені, в тому числі й турецькі. І зберігати продукцію фермери навчилися, хоча й користуються не збудованими, а пристосованими овочесховищами, але модернізували їх, ставлять вентиляційні системи, щоб не пропадало вирощене й зібране. Цієї зими, до речі, хоч і морози були, у фермерів овочів пропало небагато. Кожен фермер сам вирішує питання збуту своєї продукції і зацікавлений продати дорожче, тому й возять їх до Києва. А щоб у Рівному було вдосталь місцевих овочів, на думку п.Українця, потрібно налагодити більш ефективну співпрацю з міською владою, зокрема, відкрити оптовий овочевий ринок зі складами у Рівному чи на околицях. — Тоді й люди, і магазини могли б закуповувати там овочі, — каже п.Українець. — Колись на вулиці Білій були хороші склади, але їх продали. Асоціація вела листування з Міноборони щодо приміщень колишнього військового містечка в Обарові, склади там хороші, але вже 10 років їх ніхто не використовує, вони руйнуються. Однак Міноборони дуже дорого за них хоче, фермери неспроможні таку ціну заплатити. Тому зараз домовляємося про можливість відкриття оптового овочевого ринку з адміністрацією ринку Дикого, щоб і м’ясо можна було там купувати без перекупників, які «накручують» ціни. — Овочі в нашу область ввозять і з інших областей, і з інших країн, — каже заступник начальника управління агропромислового розвитку Надія Переходько. — Торгові підприємства ввозять з-за кордону те, що їм купити там дешевше, а не тому, що у нас мало вирощують. Але ціна на овочі, на жаль, не пов’язана з обсягами виробництва: ціни формує не виробник, а великі оптові компанії, тобто посередницькі структури, ця закономірність стосується й цін на цукор. Цифри, скільки саме ввезено, є хіба на митниці — за даними про перетин українського кордону. А далі ці продукти можуть везти в різні області. Та чи на українське, чи на імпортне, але кожен продавець зобов’язаний мати сертифікат якості на продукцію і накладні, в яких вказана країна походження. Наявність та відповідність документів встановленим правилам мають контролювати державні служби — ветеринарна, у справах захисту прав споживачів, податкова, санепідемстанція. Вимагати надати ці документи має право, звичайно ж, і сам покупець.